Károly Illy vindt dat mensen hun verantwoordelijkheid moeten nemen: “Ik begrijp het gewoon niet”

Een nieuwe lockdown is niet langer uitgesloten. Nu de coronacijfers in schrikbarend tempo stijgen denkt viroloog Ab Osterhaus dat de aangescherpte maatregelen onvoldoende zullen zijn. Voorzitter van de Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp Artsen, David Baden is het met hem eens. Hij vreest dat er door de zware belasting geen goede zorg meer geleverd kan worden. Bij Op1 schuiven de twee samen aan met kinderarts en OMT-lid Károly Illy, die niet begrijpt dat mensen hun verantwoordelijkheid niet nemen.

Nieuwe lockdown
De coronacijfers stijgen in een rap tempo en dus luidt Viroloog Ab Osterhaus de noodklok. Hij is bang dat de nieuwe maatregelen onvoldoende zullen zijn en hij sluit een nieuwe lockdown niet uit. “We zitten aan de staart van een pandemie, maar het virus is niet weg, dus maatregelen zijn nodig. Als we daarbovenop ook nog een influenza epidemie krijgen, denk ik dat het niet goed gaat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Onbegrip
Kinderarts en OMT-Karoy Illy snapt totaal niet waarom mensen hun verantwoordelijkheid niet nemen. “Ik kan het niet begrijpen. Aan dit soort tafels zitten voortdurend mensen die aangeven wat voor gevolgen dit virus heeft. Ik begrijp de restauranthouders niet, ik begrijp de sportschoolhouders niet, ik begrijp het gewoon niet. We moeten dit virus met zijn allen aanpakken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Geen goede zorg
Door de stijgende coronacijfers neemt de druk op de zorg enorm toe. Dat zorgt voor problemen op de spoedeisende hulp Spoedeisende hulp arts David Baden vreest dat hij door de druk op de zorg geen goede zorg meer kan leveren. en dat kan volgens de Arts tot enorme problemen en steeds meer overlijdens lijden. “Als je overmatige drukte hebt, weet je gewoon dat je daar meer overlijdens van krijgt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Zwangere vrouwen
Tot slot wil kinderarts Károly Illy nog een oproep doen aan zwangere vrouwen. “Laat je vaccineren. Dat is echt volledig veilig.” De arts ziet steeds meer coronapositieve zwangere vrouwen op de IC terecht komen. Als hun buik te dik wordt, kunnen ze niet meer aan de beademing en moeten kinderen te vroeg gehaald worden. Daarom worden steeds meer kinderen prematuur geboren.

Kijk hier het hele gesprek over de stijgende coronacijfers terug.

Vergelijkbare artikelen