Wim Daniëls schreef het Groot Dictee der Nederlandse taal: “Een dictee is deels een spel”

Coronaverslonzing of besmettingscurve. Voor de coronapandemie hadden we nog nooit van deze woorden gehoord, maar zaterdag kunnen ze zomaar de revue passeren in het Groot Dictee der Nederlandse taal. Taalkundige Wim Daniëls schreef het dictee, dat dit jaar wordt voorgelezen door voormalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Radio-coryfee Frits Spits is wederom gastheer, ditmaal in de Nijmeegse bibliotheek.

Ieder jaar wordt de actualiteit in de dictees verwerkt. Wat kunnen we verwachten van het dictee van Wim Daniëls? “Een heel ingrijpende gebeurtenis dit jaar was de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries, maar dat past niet in een dictee. Een dictee is deels een spel, er moet luchtigheid inzitten en dan past zo’n gebeurtenis niet.”

Laaggeletterd
“Ik kies voor actuele dingen die wel belangrijk zijn, maar ook weer niet te zwaar wegen” vertelt Wim Daniëls. Bijzonder voor een taalkundige en dus schrijver van het Groot Dictee der Nederlandse taal dit jaar is dat zijn ouders laaggeletterd waren. “Wij hadden daar totaal geen last van en kenden ook het hele woord laaggeletterd niet. Als er bij ons een brief van de gemeente binnenkwam, dan stapte mijn vader op de fiets naar het gemeentehuis om de burgemeester de brief uit te laten leggen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Wim Daniëls, Gerdi Verbeet & Frits Spits terug. 

Vergelijkbare artikelen