Huisarts Matthijs van der Poel over vaccinatiegraad in zijn wijk: “Het wantrouwen in overheid is groot: 1100 gezinnen kregen te maken met de toeslagenaffaire”

Eén van de groepen die achterloopt met vaccineren bestaat uit mensen met een migratieachtergrond. Huisarts Güven Yildiz heeft de hoop om mensen te overtuigen al opgegeven, terwijl haar collega Matthijs van der Poel nog zoveel mogelijk mensen over de streep wil trekken: desnoods door financieel te compenseren. Donderdagavond schoven ze samen met voorzitter van het Maasstad Ziekenhuis Peter Langenbach aan.

Huisarts Matthijs van der Poel kijkt er niet van op dat de vaccinatiebereidheid in zijn wijk achterblijft met de landelijke aantallen. “Ik werk in een heel gemêleerde wijk, maar het geloof speelt hierin helemaal niet zo’n grote rol. Er is ontzettend veel misinformatie geweest afgelopen zomer. Het wantrouwen naar de overheid is groot: in de wijk waarin ik werk hebben 1100 gezinnen met de toeslagenaffaire te maken gehad, dan ben je wel enigszins gepikeerd in de overheid.”

Beweegruimte
In de praktijk van Güven Yildiz in Den Haag merken ze dat meer mensen een vaccin halen. “Deze mensen doen het niet omdat ze echt overtuigd zijn dat het vaccin hen goed zou beschermen, maar omdat ze merken dat ze niet meer op een terrasje kunnen zitten of bij de de bruiloft van een familielid aanwezig zijn. Mensen doen het omdat hun beweegruimte steeds minder wordt.”

In de praktijk van huisarts Matthijs van der Poel kwam een angstige Marokkaanse vrouw die hij graag verder wilde helpen. “Haar moeder in Marokko was gevaccineerd, de rest van haar familie in Marokko ook, maar zij was te angstig om de GGD te bellen. Zij vertelde: ‘Ik zou mij eigenlijk alleen vaccineren als jij het zou doen, dokter.’ Het liefste zou ik dan de bezorgservice bellen om mij het Pfizer-vaccin op te sturen, maar dat lukt mij niet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Matthijs van der Poel, Güven Yildiz & Peter Langenbach terug. 

Vergelijkbare artikelen