Ernst Kuipers: “Als de maatregelen niet voldoende zijn, moeten er aanvullende maatregelen komen”

De Tweede Kamer debatteert vandaag over het coronabeleid en de gister aangekondigde nieuwe maatregelen. Zijn deze voldoende om het tij voor de ziekenhuizen te keren of stevenen we opnieuw af op een lockdown? Bij Op1 blikt voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, Ernst Kuipers, vooruit.

Is het voldoende?
Zullen de aangekondigde maatregelen voldoende zijn nu onder andere Ernst Kuipers de ziekenhuizen voller en voller ziet stromen? Volgens Kuipers zullen de maatregelen wel voldoende moeten zijn. “De aangekondigde maatregelen zullen voldoende moeten zijn, anders moeten er aanvullende maatregelen komen.” Of de maatregelen voldoende zijn, wordt volgens Kuipers nauwkeurig in de gaten gehouden. “Ik heb gehoord dat het zorgvuldig gemonitoord wordt en dat er anders op korte termijn aanvullende maatregelen zullen komen.”

Extra maatregelen
Volgens Kuipers is de termijn die ze gekozen hebben erg kort. “Je ziet op zijn vroegst volgende week iets in de besmettingen en pas over twee weken in de ziekenhuizen, dus dat is erg krap.” Op 12 november wil het kabinet al een besluit nemen over extra maatregelen. Hebben ze dan wel meer informatie dan dat ze nu hebben? Kuipers: “De enige informatie die je hebt is bijvoorbeeld of je minder vervoersbewegingen ziet, maar je zult nog geen effect zien in de ziekenhuizen. Zodra het er ook maar een beetje op lijkt dat de maatregelen niet voldoende zijn, is het nadrukkelijke advies vanuit de zorg extra maatregelen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verschillende cijfers
Ernst Kuipers vertelde dat zo’n tachtig procent van de mensen die met covid in het ziekenhuis liggen ongevaccineerd is, maar tussen de cijfers van Kuipers en die van Jaap van Dissel zitten behoorlijke verschillen. Hoe kan dat? Kuipers: “Laten we voorop stellen dat vaccineren helpt. Het verschil zit hem met name in de bron. De heer Van Dissel haalt zijn cijfers ergens anders vandaan dan ik, maar in essentie maakt dat helemaal niets uit. De kans dat je na vaccinatie in het ziekenhuis terecht komt is enorm veel kleiner.”

Lange winter
Krijgen we als het zo doorgaat komende winter weer te maken met een lockdown of kan dat voorkomen worden? Kuipers: “Ik ben bang dat we een lange winter tegemoet gaan. Het korte termijn-advies is om de covid-aantallen snel naar beneden te brengen, dat is wat we nodig hebben.” Een wintersport kan je volgens Kuipers maar beter niet boeken. “Ik boek hem niet. Laten we eerst maar even kijken wat er nu in de winter gebeurt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ernst Kuipers terug. 

Vergelijkbare artikelen