Politiechef Fred Westerbeke over kritiek op de politie: “Het is gevaarlijk om na het zien van enkele beelden een conclusie te trekken”

Terwijl demonstraties door radicale corona-activisten steeds grimmiger worden, krijgt de politie vaker te maken met kritiek. Maandag ging op sociale media een video rond waarop een Haagse coronademonstrant tegen zijn hoofd wordt geschopt door een agent, terwijl hij op de grond zit. De Haagse politiechef Paul van Musscher reageerde bij Op1 aan tafel.

Ook de Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke schuift aan, hij is na de kritiek op het politieoptreden tijdens de ‘Woonopstand’ helemaal klaar met ‘trial by social media’ en vindt dat politici en media zich in moeten inlezen en vragen moeten stellen, in plaats van primair hun reactie te ventileren.

Geknokt voor hun leven
Politiechef van de eenheid Den Haag Paul van Musscher over het gedrag van de agent in Den Haag, zichtbaar in de video die rondgaat op sociale media. Hij wil eerst duidelijk maken wat hieraan vooraf gegaan is. “Een groep van acht agenten is uit het niets aangevallen. Deze gasten hadden wapens, stokken, paraplu’s en beschermende kleding bij zich. Dienders die al twintig jaar in het centrum van Den Haag werken of vijftien jaar bij de ME en dus echt wel wat gewend zijn, aangegeven hebben dat ze moesten knokken voor hun leven.”

Hoe kijkt politiechef Paul van Musscher naar de rondgaande video? “Het is een heftige uiting van emotie. Ik zie hier gedrag en hoor hier taal die ik niet vind passen bij de politie die we willen zijn. Toen ik dit zag heb ik een onderzoek ingesteld.” De desbetreffende agent is nog wel aan het werk. Paul van Musscher: “Hij is aan het werk in het bureau dus niet meer op straat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Conclusie trekken
Politiechef Fred Westerbeke over de kritiek die de Rotterdamse politie kreeg na hun optreden bij het woonprotest. “Er was een groep die zich heel naar manifesteerde. Ze beledigde en belaagde de politie. Wij hebben die groep op een gegeven moment ingesloten: het was een groep met veelal buitenlanders die niet eens wisten wat voor demonstratie er gaande was. Op het moment dat wij die groep uit de demonstratie willen halen, werden wij in ons rug aangevallen door demonstranten. Daar komt dertig seconde een reactie van ons op en dat werd veroordeeld alsof het uit het niets kwam en de politie zomaar begon te slaan.”

“Het is gevaarlijk om na het zien van enkele beelden tot een conclusie te komen”, aldus politiechef Fred Westerbeke. “Ik zie dat iedereen er achteraan rent en ook journalisten het overnemen. Je moet niet alleen kijken naar een klein stukje beeld, maar ook de aanleiding kennen.”

Kijk hier het hele gesprek met Fred Westerbeke en Paul van Musscher terug. 

Vergelijkbare artikelen