Ondernemer Rahma el Mouden: “Ik wil het voor mijn werknemers, maar ook voor mijn klanten, veilig maken”

Nederland kleur sinds vandaag weer rood op de Europese coronakaart: het op één na hoogste waarschuwingsniveau. Reden voor het OMT om bij elkaar te komen en te overleggen over eventuele maatregelen. Krijgen we bijvoorbeeld te maken met een coronapas op de werkvloer? Ondernemer Rahma el Mouden zou het een goed idee vinden. Donderdag schuift ze aan, samen met Thomas van Groningen die het laatste nieuws uit Den Haag heeft.

Thomas van Groningen is veel aanwezig in Den Haag en denkt al een aantal dingen te kunnen uitsluiten. “Het lijkt niet uit te draaien op die tweedeling in de maatschappij te , dus dat je zegt we doen alleen maatregelen voor ongevaccineerden.” Waarom? “Niet alleen omdat het OMT dat niet zegt, maar ook omdat het politieke draagvlak echt ontbreekt.”

Maar wat worden de maatregelen dan wel? Van Groningen: “Het lijkt meer terug te draaien op een terugkeer van de anderhalve meter, maar niet verplicht maar in adviesvorm.” Hij verwacht ook dat er wellicht weer op meer plekken mondkapjes verplicht worden en ook de coronapas breder ingezet kan worden, bijvoorbeeld in sportscholen.

Coronapas in bedrijfsleven
Er wordt ook gesproken over een coronapas op de werkvloer. Rahma el Mouden heeft een schoonmaakbedrijf met maar liefst 500 man personeel. Toch zou een coronapas voor haar werkbaar zijn. “Ik wil het voor mijn werknemers, maar ook voor mijn klanten, veilig maken.” Ze ziet al veel weerstand bij haar personeel maar is van mening dat ze een verantwoordelijkheid draagt als werkgever.

Ze vindt dat de overheid wel wat harder mag zijn. “We zien al heel lang dat advies niet echt werkt in Nederland. De overheid moet gewoon een duidelijke taal gebruiken, want zij moeten bepalen voor ons, niet wij.” Ze voegt toe: “Wij zijn eigenlijk een beetje slachtoffer van de mensen die niet gevaccineerd zijn.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Politiek draagvlak
Het merendeel van de Nederlanders is voorstander van het onderscheid tussen wel en niet gevaccineerden. Toch is er weinig politiek draagvlak voor. Volgens Van Groningen heeft dit er vooral mee te maken dat de overheid altijd gezegd heeft dat ze niet voor die dwang zouden gaan. “Er heerst bij veel partijen dan toch veel ongemak, als we het nu opeens wel zouden doen.”

Kijk hier het hele gesprek met Rahma el Mouden en Thomas van Groningen terug.

Vergelijkbare artikelen