Philip Huff: “Als je je laat vaccineren, draag je bij aan een verlaging van de bezetting van de IC-capaciteit voor patiënten zoals ik”

De spanningen lopen hoog op in Den Haag, nu nieuwe coronamaatregelen onvermijdelijk lijken. Is een vaccinatie-tweedeling in de samenleving aanstaande? We bespreken het met politiek verslaggever Joost Vullings en schrijver en hartpatiënt Philip Huff. Deze laatste is ongevaccineerden inmiddels meer dan zat: heel veel anderen kunnen de bezette IC-bedden beter gebruiken.

18 november
Vanaf woensdag verstoppen de formerende partijen zich drie dagen achter elkaar op Landgoed de Zwaluwenberg om daar meters te maken met de inhoudelijke formatiegesprekken. Komt er snel een doorbraak? Joost Vullings: “Premier Rutte heeft normaal een drukke agenda, maar kan er voor het eerst lang bij zijn deze dagen. Het is echt de bedoeling dat er stappen gemaakt gaan worden.” Vullings hoorde woensdag voor het eerst een datum, waarop er ongeveer een regeerakkoord zou moeten liggen. “Dat was 18 november. Als deze dagen goed gaan kan dat natuurlijk sneller gaan, maar als de vlam in de pan slaat, ben je natuurlijk zo een week verder.”

Rond Sinterklaas
Als die datum gehaald wordt, betekent het niet dat we gelijk een nieuw kabinet hebben. “Het gaat alleen nog maar om een regeerakkoord. Dat moeten de ministers nog worden uitgekozen, dat duurt sowieso weer twee weken, dus je zou rond Sinterklaas een kabinet kunnen hebben”, aldus Joost Vullings. Volgens de politiek verslaggever kan het feit dat er weinig gelekt wordt er wel eens op duiden dat de gesprekken de goede kant op gaan. “Als we veel gelekt wordt, neemt dat heel veel wantrouwen mee de gesprekken in en laat het ook zien dat er wantrouwen is. We horen op het moment helemaal niks en dat is gek genoeg een goed tegen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Belabberde IC-capaciteit
Toch hangt er nog een donderwolk boven de formatie. Want gaan we naar een vaccinatie-tweedeling in de samenleving? Het overgrote deel van de IC-bedden wordt op het moment namelijk bezet door ongevaccineerden. Schrijver Philip Huff is hartpatiënt en moet door corona langer wachten op een operatie. “Nederland had eigenlijk veel eerder moeten beginnen. We hebben een belabberde IC-capaciteit vergeleken met de rest van Europa. We hebben uitgeholde zorg. Afgelopen jaar stonden we met zijn allen te klappen voor de zorg. Klappen kost niks, maar toen er gestemd moest worden voor een hogere vergoeding, liep iedereen weg.”

Asociaal 
Toch verwijt Huff ook de ongevaccineerden: hij noemt ze zelfs asociaal. “Al die grote politieke problemen kunnen we niet zo snel aanpakken. We weten dat we een beperkte IC-capaciteit hebben in Nederland. Je hebt als burger zelf de keuze voor een veilig vaccin. Jezelf laten vaccineren verminderd niet alleen de kans dat jezelf corona krijgt, maar ook dat je anderen ermee besmet. Daarom weet je, dat wanneer je gevaccineerd bent, je bijdraagt aan een verlaging van de bezetting van de IC-capaciteit voor die uitgestelde zorg, voor patiënten zoals ik.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Rijbewijs
Huff is daarom van mening dat iedereen zich gewoon moet laten vaccineren en dat er anders maatregelen kunnen komen. “Als je in een auto wil rijden, moet je ook je rijbewijs halen, want anders ben je een gevaar voor jezelf en anderen. Als je er voor kiest geen rijbewijs te halen, mag je niet de snelweg op. Ik vind, dat als je er voor kiest geen vaccin te halen, het een logisch gevolg is dat je uitgesloten kan worden van bepaalde plekken en activiteiten.”

De schrijver krijgt daarbij bijval van verschillende CEO’s die ook aan tafel zitten. Frans van Houten, CEO van Philips: “Ik verwacht gewoon van iedereen dat je je laat vaccineren. Topvrouw van Unilever en CEO van  Nationale Nederlanden beamen dit. “Je hebt ook een verantwoordelijkheid als werkgever om een veilige werkomgeving te bieden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Joost Vullings en Philip Huff terug.

Vergelijkbare artikelen