CEO Hanneke Faber wil meer klimaatactie: “Als bedrijven nu geen actie nemen, zijn we er straks allemaal niet meer”

Aan de vooravond van de klimaattop in Glasgow trokken woensdag maar liefst negentig CEO’s wereldwijd aan de bel: ze eisen meer klimaatactie. Nooit eerder ondertekenden zoveel toplieden in het bedrijfsleven een brief aan onze wereldleiders. Onder hen ook David Knibbe van Nationale Nederlanden, Hanneke Faber van Unilever en Frans van Houten van Philips.

Volgens CEO van Philips Frans van Houten hebben grote bedrijven jarengeleden al het voortouw genomen om aan de slag te gaan voor het klimaat. “Bij ons gaat bijvoorbeeld niets meer naar de vuilnisbelt, alles wordt gerecycled en we hebben niet aan concurrentiepositie ingeboet. Het kan dus. Dit konden wij zonder de politiek, maar we hebben de politiek wel nodig om de rest van de wereld mee te krijgen. Een aantal grote bedrijven die meedoen is onvoldoende”, besluit Frans van Houten.

Klimaatplan
Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat ook veel bedrijven nog niets doen. Frans van Houten: “We moeten zowel aanmoedigen als het goede voorbeeld geven, maar er moet ook wel iets van dwang komen. Bijvoorbeeld door het duurder maken van CO2, daardoor wordt vervuilen duur.” Hanneke Faber van Unilever ziet dat ook veel aandeelhouders wel willen verduurzamen. “Wij hebben voor de zomer ons klimaatplan aan de aandeelhouders voorgelegd en dat kost geld. 99 procent van de aandeelhouders hebben voor gestemd.”

“Ik snap natuurlijk dat sommige bedrijven nu zeggen het lastig te hebben met covid, maar bedrijven moeten ook een beetje over de horizon heen kijken. Als we nu geen actie nemen, dan zijn we er straks allemaal niet meer”, zegt Hanneke Faber. David Knibbe van Nationale Nederlanden stapt nog niet uit alle vervuilende industrieën. “Dat heeft grote gevolgen. We willen ook windmolens bouwen en daar hebben we staal voor nodig, of voor de bouw van duurzame woningen hebben we toch echt beton voor nodig.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met David Knibbe, Hanneke Faber en Frans van Houten terug. 

Vergelijkbare artikelen