Peter Kee over de ondergrondse plannen van het CDA: “De grote uitdaging was om Rutte van zijn troon te stoten”

Vanaf het moment dat het coronavirus in Nederland om zich heen greep, volgden politiek journalisten Thijs Broer en Peter Kee de politieke hoofdrolspelers in de coronacrisis op de voet. Op en rond het Binnenhof voelden zij de hoofdrolspelers aan de tand, van ministers tot virologen en van topambtenaren tot zorgbestuurders, met als resultaat het boek ‘Code Rood’. Bij Op1 schuift Peter Kee samen met politiek verslaggever Thomas van Groningen aan om alles te vertellen over het boek en het coronabeleid van de afgelopen jaren.

Kee en Broer beschrijven in hun boek dat het CDA van plan was een anonieme, negatieve campagne tegen Rutte op te zetten. Kee: “De grote uitdaging was om Rutte van zijn troon te stoten: Wopke wilde naar het torentje.” Er zou een anoniem Twitterkanaal opgericht worden die het falende beleid van Rutte zou blootleggen. Pieter Omtzigt heeft volgens Kee meegedacht aan het ontwikkelen van de campagne. “Hij heeft natuurlijk grote bezwaren tegen Rutte.”

“Dat kennen wij in Nederland niet,” zegt Thomas van Groningen. Maar dat was niet waar hij het meeste van schrok. “Het campagneteam van Hoekstra waren rijke lui, ondernemers, die toch wel erg veel invloed hebben in zo’n politieke partij blijkbaar.” CDA ontkent niet van het bestaan van deze campagne, maar ontkent wel dat de partijtop ervan wist.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Peter Kee en Thomas van Groningen terug.

Vergelijkbare artikelen