Ab Osterhaus over de oplopende coronacijfers en de volstromende ziekenhuizen

De coronacijfers blijven oplopen en de ziekenhuizen stromen vol. Moeten we toe naar extra maatregelen voor ongevaccineerden, die nu de ziekenhuizen grotendeels bezetten? Viroloog Ab Osterhaus is sowieso voor een boosterprik voor gevaccineerde ouderen. Dinsdag schuift hij aan bij Op1 om de situatie te bespreken.

Als 81% van de mensen boven 12 gevaccineerd is, hoe kan het virus dan opnieuw zo hard rondgaan? “Als 81% gevaccineerd is, dan is 19% niet gevaccineerd. Dat loopt niet gelijkmatig door de samenleving heen maar het zijn bepaalde plaatsen, bijvoorbeeld in achterstandswijken, waar mensen buiten de boot vallen.” Hij benadrukt ook dat de bescherming van de vaccinaties, niet honderd procent is, en ook daardoor nog mensen in de ziekenhuizen terecht komen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Het OMT deelde ook dat de basismaatregelen te weinig worden nageleefd. “Na september hebben we allemaal de attitude gekregen dat het over is, maar het is niet over. We zitten gewoon in de staart van de pandemie.” Hij pleit voor extra maatregelen, bijvoorbeeld de mondkapjes weer terug, zoals in België ook al is ingevoerd.

Maatregelen voor ongevaccineerden
In de samenleving is nu veel te doen om eventuele extra maatregelen voor ongevaccineerden. Hoe denkt Ab Osterhaus hierover? “Je zou kunnen zeggen: zet ze allemaal op een eiland. Dat zou een ideale oplossing zijn maar dat kan natuurlijk niet.” Hij denkt dat maatregelen, alleen voor ongevaccineerden, moeilijk haalbaar is. “Je kunt aan de neus van de mensen niet zien of ze gevaccineerd zijn. Er is geen systeem voor, dus ik denk dat dit heel moeilijk is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ab Osterhaus terug.

Vergelijkbare artikelen