Károly Illy: “Je hoeft geen OMT-lid te zijn om te zien dat we nu bij elkaar moeten komen”

Het aantal coronabesmettingen loopt op en ook de ziekenhuizen raken weer voller met coronapatiënten. Kinderarts en OMT-lid Károly Illy, longarts Wouter van Geffen en hoofdverpleegkundige Susanne Heijmenberg maken zich zorgen. Mike Verest kiest ervoor om zich niet te laten vaccineren omdat hij vertrouwt op een gezonde leefstijl. 

Oplopende cijfers
Donderdag komt het OMT weer bij elkaar om mogelijke maatregelen te bespreken. OMT-lid Károly Illy zal daarbij aanwezig zijn en ziet een toenemend aantal besmettingen. “Wij zien natuurlijk ook de cijfers. We zien de besmettingen oplopen, maar met name het aantal ziekenhuis opnames is belangrijk.”

Niet zo gek
Volgens Illy is het duidelijk dat de situatie aandacht vraagt, maar moeten we ook niet op de zaken vooruit lopen. “Je hoeft geen OMT-lid te zijn om te zien dat we nu even bij elkaar moeten komen. Het is vooral belangrijk op naar de modellen de kijken: welke kant gaat het nu op? Het feit dat het nu oploopt is niet eens zo raar. Als je de maatschappij opengooit, is het niet raar dat er een toename is.”

Zorgen
Verpleegkundige Susanne Heijmenberg heeft niks met modellen te maken, maar geeft leiding aan ruim 140 verpleegkundigen in het AMC. Zij ziet dat haar personeel het zwaar heeft. “Het is bedrijvig en we zijn erg bezorgd.” Volgens Heijmenberg is het zeker nog niet zo druk als maanden geleden, maar zien ze in het ziekenhuis de cijfers wel weer oplopen. “In het hele ziekenhuis zie je het aantal patiënten weer toenemen en daar maak je je zorgen over. Dat is ook wat je terughoort vanuit het hele team.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Gesprek aangaan 
Károly Illy hoopt nog steeds dat meer en meer mensen zich laten vaccineren. De kinderarts vindt het belangrijk dat het gesprek met ongevaccineerden aangegaan wordt. “Ik bespreek met iedereen vanaf twaalf jaar of ze gevaccineerd zijn of niet. Laatst kwam een overduidelijk gereformeerd gezin binnen en ben ik het gesprek aangegaan over naastenliefde. Aan het eind van het gesprek besloot ze met haar man te gaan overleggen over een vaccinatie.” Susanne Heijmenberg sluit zich volledig bij de woorden van Illy aan. “Dat is precies wat we moeten doen denk ik.”

Iets strenger
Toch gaan we er met alleen het gesprek aangaan niet komen. Wat voor maatregelen zijn er nog meer nodig om het aantal besmettingen een halt toe te roepen? Károly Illy: “Ik kan niet op het OMT vooruitlopen, maar één ding is zeker: het thuiswerken is nu helemaal verdwenen. Het gaat om maatregelen die niet zoveel pijn doen. Het thuiswerken doet voor veel mensen niet zoveel pijn. Afstand houden, niet knuffelen en handhygiëne zijn andere voorbeelden. We moeten gewoon weer iets strenger zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de oplopende coronacijfers terug.

Vergelijkbare artikelen