Psycholoog Wim van Dijk over het verstrekken van zelfdodingspoeder: “Ter nagedachtenis van mijn vrouw heb ik het ervoor over, voor alle mensen die net zo lijden als zij”

De Brabantse psycholoog Wim van Dijk heeft aan meer dan honderd mensen zelfdodingspoeder ‘Middel X’ verstrekt. De 77-jarige Van Dijk komt als eerste Nederlander naar buiten als verstrekker en riskeert daarmee een hoge straf. Op hulp bij zelfdoding staat in Nederland tot drie jaar gevangenisstraf. Dat maakt hem niet uit, want hij wil dat het gesprek over euthanasie op gang komt. Bij Op1 doet hij zijn verhaal.

In 2014 kreeg de vrouw van Wim de diagnose Alzheimer. “Ik merkte dat al vroeg aan haar, ik ben van huis uit psycholoog. In 2014 zei ze zelf ook, het gaat niet goed met mij. Daarom zijn we naar de huisarts gegaan om te kijken en toen werd vastgesteld dat ze Alzheimer had. Samen hebben we toen de euthanasieverklaring opgesteld. Ik vroeg toen aan de huisarts, als het zover komt, doe je het dan?” Toen twijfelde de huisarts. “Ondertussen werd ik meer een gevangenisbewaarder in plaats van dat ik haar partner was. Ik heb toen het moeilijkste moeten doen wat ik ooit heb gedaan: haar wegbrengen naar een psychogeriatrische inrichting. Dat heeft ze absoluut niet gewild, dat was een van de redenen dat ze een euthanasieverklaring heeft opgesteld.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Veel artsen weigeren om euthanasie te plegen in moeilijke situaties. “Mensen weten dit en dat zorgt voor angst. Ik ben veel mensen tegengekomen die bang zijn, omdat ze niet over een zelfdodingsmiddel zouden kunnen beschikken, mocht het ooit nodig zijn. Veel van hen die ik sprak vroegen aan mij, hoe kom ik aan dit middel. Toen ben ik me erop gaan oriënteren.”

Van Dijk vindt dat iedereen recht heeft op beschikking over het middel. “Ik vind dat de euthanasiewet immoreel is, omdat dee aan artsen gedrag opdraagt, waarvoor ze niet competent zijn. Ze kunnen niet vaststellen of iemand ondraaglijk lijdt. Dat kan alleen de patiënt zelf. Op het moment dat je dit wel op een goede manier uitvraagt, kun je vaststellen wat er met iemand aan de hand is.”

Wat Van Dijk doet is strafbaar. Dat heeft hij ervoor over. “Ter nagedachtenis van mijn vrouw. Duizenden anderen hebben zo geleden als zij, omdat ze geen euthanasie krijgen. Ik ben tegen de euthanasiewet, omdat het mensen veroordeelt tot langer lijden. Dat vind ik waardeloos en dat moet afgelopen zijn.”

Kijk het hele gesprek met Wim van Dijk hier terug.

Vergelijkbare artikelen