Diederik Gommers: “Het is of een vaccinatieplicht, of strengere maatregelen”

Net nu de gewone zorg weer langzaam op gang komt, neemt het aantal coronabesmettingen toe. De druk op de ziekenhuizen is een gevaar voor alle uitgestelde operaties en de reguliere zorg. Als het aan voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, Diederik Gommers, ligt worden er andere keuzes gemaakt. Het opschalen van de IC is daar niet een van. Woensdag schuift Gommers aan bij Op1 om de situatie te bespreken.

“Wij worden als IC eigenlijk geacht worden het probleem op te lossen en dat kan eigenlijk niet. We hebben met elkaar besloten te versoepelen.” Hij geeft aan dat ze deze stijging niet verwacht hadden. Het model liet een mogelijke stijging tot 180 coronapatiënten op de IC in januari zien, dat zijn er nu, drie maanden eerder, al 165. “We hadden echt het gevoel dat we weer ons gewone werk aan het doen waren, met de kwaliteit die we kennen Nu we zien dat er weer zoveel coronapatiënten bij komen, sla je dicht.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

“Als je de drempel over bent in het ziekenhuis, dan hebben wij plicht om voor iedereen goed te zorgen. Wij als dokter kunnen niet zeggen ‘die wel en die niet’, en dat zullen we ook nooit doen.” Het is volgens Gommers aan de politiek in samenspraak met alle Nederlanders, om die keuze te maken. “Wij kunnen het probleem niet oplossen, want we hebben niet genoeg verpleegkundigen.”

Politiek
De zet is dus aan de politiek. Wat zou Hugo de Jonge moeten doen volgens Gommers? “Hij moet er vooral voor zorgen dat wij met elkaar in gesprek gaan en dat we met elkaar besluiten wie voor gaat.” Hij legt uit dat er nu mensen zijn, die we normaal zorg kunnen bieden, nu geen aandacht krijgen. “Je kunt aan twee knoppen draai: je kunt of iets vinden van de vaccinatie, of je zult de maatregelen moeten verscherpen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Commissaris van de Koning René Paas is partijgenoot van Hugo de Jonge. “We zijn niet gewend dat politici beslissen over leven en dood, dat was aan de dokters. Maar nu is er een capaciteitsprobleem, dus ik begrijp wel waar Diederik Gommers op aandringt. Maar we hebben geen traditie in Nederland waarin je op basis van je keuzes, consequenties hebt in de zorg, we doen dat ook niet met rokers of mensen met overgewicht.” Hij vindt ook dat vaccinatie een vrije keuze moet blijven.

Diederik Gommers reageert: “Ik kan me helemaal voorstellen dat we niet aan die verplichting willen doen, maar dan betekent dat dat we strengere maatregelen moeten nemen. Maar dat is aan de politiek en aan ons samen.” Hij voegt toe: “Je kunt ook niet vragen aan de IC dat ze moeten opschalen, maar alle maatregelen zijn weg. Dan is er toch geen ramp? Een opschalingsplan kan alleen werken als we in een ramp of een crisis zitten, en dat zitten we niet meer.”

Kijk hier het hele gesprek met Diederik Gommers terug.

Vergelijkbare artikelen