René Paas en Michael van der Burg over de vluchtelingensituatie in Ter Apel

De vluchtelingensituatie in Ter Apel is onhoudbaar. Afgelopen nacht sliepen er zo’n 750 man in het plaatselijke aanmeldcentrum, terwijl er maar plek was voor 275 mensen. Commissaris van de Koning René Paas vindt dat er meteen iets moet gebeuren om de opvang te verbeteren. Maar hoe? Ondernemer Michael van der Burg denkt niet dat de oplossing in Den Haag ligt.

Ankie Broekers Knol reisde af naar de provincie Groningen en zei in een interview dat het een onverwachte hogere stroom vluchtelingen is dan normaal, die niemand had kunnen voorzien. Paas is het daar niet mee eens. “Je weet, als je vluchtelingen opvangt, dat het nooit een constante stroom is, maar iedereen kon zien dat het krap was.” Hij voegt toe: “Er is de afgelopen jaren heel veel capaciteit afgebouwd. Dus dat er geen buffer is om fluctuaties in de stroom op te vangen, kon eigenlijk iedereen voorzien.”

Michael van der Burg heeft als ondernemer het initiatief genomen een aantal vluchtelingen op te vangen. Hij huisvest normaal gesproken gescheiden mensen en hun kinderen. “Het is een soort pilot, want waarom zouden de die statushouders ook niet de kans geven om in kleine porties door te stromen.” Hij noemt het zelf een domino-effect: “Want ook voor de integratie in de maatschappij, wordt het voor die statushouders daarna makkelijker.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met René Paas en Michael van der Brug terug.

Vergelijkbare artikelen