Marion Koopmans, Marc Hendriks, Andries Knevel en Arie den Ouden over de stijgende coronacijfers

De coronacijfers blijven maar stijgen en viroloog Marion Koopmans vreest voor een vierde golf. Directeur van ziekenhuis Rivierenland Marc Hendriks luidt de noodklok: ze kunnen de inhaalzorg en de coronagevallen amper nog aan. Andries Knevel roept medechristenen op zich alsnog te laten vaccineren, maar onder andere Arie den Ouden van SGP Staphorst is dat niet van plan. 

Vierde golf
De stijgende coronacijfers zorgen voor veel zorgen. Volgens viroloog Marion Koopmans is de kans op een vierde golf reëel. “Ik basseer dat op cijfers die zijn doorgerekend door het RIVM en de verwachting is dat die blijven stijgen.” Volgens de virologe zullen de cijfers niet zo hoog oplopen als voorgaande winter, maar kunnen we niet veel meer aan. “Er kan eigenlijk nog maar weinig bij en we verwachten ook nog een griepgolf die ook op de zorg zal drukken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Gods handen
De laatste cijfers laten zien dat er veel ongevaccineerden in de ziekenhuizen terecht komen. Ook de christelijke Arie den Ouden laat zich vanwege zijn geloof voorlopig niet vaccineren. “Wij denken dat onze gezondheid in gods handen is. Ik wil niet zeggen dat we geen corona kunnen krijgen, want ik zie ook de cijfers. Maar wij denken dat ziekte en gezondheid uit gods handen komt en god er ook een bedoeling mee heeft in ons leven.”

Wel behandelen
Dat betekent niet dat Den Ouden niet behandeld wil worden als hij met corona besmet raakt. “Het knelpunt is dat we wel behandeld willen worden als de ziekte er is, maar niet van tevoren ingrijpen.” Veel mensen vinden het vreemd dat gelovigen niet gevaccineerd willen worden, maar wel behandeling wensen. “Als je de ziekte hebt, is het bijna de opdracht om gezondheid te zoeken. Daarvoor niet, want dan ben je niet ziek. Vaccineren is vooruitgrijpen op een ziekte die er niet is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Zorgen
Andries Knevel is ook gelovig, maar wel gevaccineerd. Hij pleit er voor dat andere gelovigen zijn voorbeeld volgen. “Ook op religieuze gronden ben ik voor vaccineren, omdat ik me zorgen maak. In de top tien van plaatsen met de meeste coronagevallen per hoofd van de bevolking, staan tien plekken uit de biblebelt. Ik heb een tweet gemaakt, waarin ik vraag of we als gelovigen niet nog een keer moeten nadenken over de vraag of we ons niet moeten laten vaccineren.”

Past binnen het geloof 
Knevel denkt dat het binnen het christelijk geloof prima past om je te laten inenten. “Ik denk misschien wel dat het een ode is om proactief te handelen. Op het moment dat je bijna ziek wordt, is het misschien helemaal niet erg om alvast iets in te nemen.” Arie den Ouden is het niet met de standpunten van Knevel eens. “Onze overtuiging is dat een ziekte een bedoeling kan hebben. Dat kan ook een bedoeling zijn die je zelf helemaal niet wilt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen