Wouter de Vries over zijn broer Peter: “Ik mis hem het meeste bij de wedstrijden van Ajax”

Maandag begon in de rechtbank van Amsterdam het proces tegen de twee mannen die worden verdacht van de moord op Peter R. de Vries. De vermoedelijke schutter Delano G. en de man die volgens justitie de vluchtauto bestuurde Kamil E. verschenen voor het eerst voor de rechter. Bij Op1 vertelde de broer van Peter R., Wouter de Vries, waarom hij bewust niet in de rechtbank aanwezig was. Misdaadjournalist Wouter Laumans was er wél bij en schuift ook aan.

Gemis
Het is drie maanden geleden dat Peter R. de Vries overleed. Het gaat naar omstandigheden goed met zijn broer Wouter. “We hebben de draad wel opgepakt, dat moet ook. We hebben een golf van medeleven over ons heen gekregen.” Hij vertelt dat hij en zijn familie veel steun hebben gehad aan alle berichten. “Ik mis hem het meeste bij de wedstrijden van Ajax,” vertelt Wouter. Peter wachtte hem altijd op bij het stadion. “Ik heb hem horen roepen, maar een tel later besef je je dat dat niet kan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Strafzaak
Wouter de Vries was bewust niet bij de strafzaak. “We hebben het geluk gehad dat deze twee mannen meteen toen het gebeurde zijn opgepakt en dat geeft rust. Ik wil deze mensen helemaal niet toelaten in mijn hersenpan.” Misdaadjournalist Wouter Laumans was wel aanwezig. “Het was druk. Er waren veel collega’s, familieleden en nabestaanden. Zoveel mensen had ik eigenlijk nooit eerder bij een zaak gezien.” Het viel hem op dat iedereen betrokken bij de rechtszaak geanonimiseerd is: niemand wordt bij naam genoemd. “Bij de moord op de broer van de kroongetuige en de moord op Derk Wiersum was dat nog niet zo. Het zegt iets over de impact van deze daad.”

Wouter de Vries heeft een andere reden om de daders niet bij naam te noemen. “De straf vind ik niet eens zo heel belangrijk maar ik zou er graag wat voor over hebben om ervoor te zorgen dat hun naam nooit in Nederland genoemd wordt. In die kringen is het toch een statussymbool en dat gun ik ze niet.” De Vries: “Ik pleit er eigenlijk voor om ze gewoon ‘chauffeur’ of ‘schutter’ te noemen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Maarschalk
Wouter de Vries wil vooral weten wie het brein achter de moord op zijn broer is. “Ik zie deze hele moordzaak als een spelletje Stratego. Je hebt bommen, een spion en er zijn acht verkenners, daarvan zijn er nu vier naar voren geschoven. Ik vond het nooit erg om een verkennertje te verliezen.” Maar de grote vraag is: wie is de maarschalk? Het leidende scenario in de rechtbank is dat de moord van Peter de maken heeft met zijn rol als vertrouwenspersoon van de kroongetuige in de zaak tegen Ridouan Taghi, vertelt Laumans. “Dat is wat hier boven hangt maar er is nog geen bewijs.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Wouter de Vries en Wouter Laumans terug.

Vergelijkbare artikelen