Sterrin Smalbrugge over Jane Goodall: “Zij heeft een bom laten barsten in de wetenschappelijke wereld”

Jane Goodall werd wereldwijd bekend door haar onderzoek naar chimpansees en haar werk voor goede doelen. In ‘Het boek van hoop’ geeft ze antwoord op een allesomvattende vraag: hoe blijven we hoopvol? Een pandemie, de klimaatcrisis en politieke onrust maken het niet altijd makkelijk optimistisch te blijven. Bij Op1 gaf Jane Goodall alvast een voorproefje en vertelden fans Harm Edens en Sterrin Smalbrugge waarom de 87-jarige Goodall hen zo inspireert.

Ecoloog en reptielendeskundige Sterrin Smalbrugge is al van kleins af aan fan van Goodall. “Met name omdat zij de manier waarop wij met dieren omgaan totaal heeft veranderd. Zij is eerst heel lang bekritiseerd, maar heeft het hele idee van ‘wij versus zij’ compleet doorbroken. Zij zei als het over de relatie tussen mensen en dieren gaat: ‘er is geen wij en ook geen zij, er is alleen een ons’. Ze heeft een bom laten barsten in de wetenschappelijke wereld en is echt mijn heldin.”

Dierenrijk
Presentator Harm Edens heeft Goodall twee jaar geleden ontmoet toen hij een event in het Tropeninstituut presenteerde. “Toen ik haar aankondigde was zij nog helemaal niet aan de beurt om het podium op te gaan. Dat zei ik haar ook, maar zij zei: ‘Als je in het dierenrijk je naam hoort, dan moet je even hallo zeggen.”‘

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jane Goodall, Harm Edens en Sterrin Smalbrugge terug. 

Vergelijkbare artikelen