Derk Boswijk, Natalie Righton en Jos Wienen over het Afghanistandebat in de Tweede Kamer

Wat kunnen we doen voor de ruim tweeduizend achtergebleven Afghanen? De Tweede Kamer debatteerde woensdagmiddag over de situatie in Afghanistan en over het kabinetsplan om mensen die gevaar lopen door de Taliban naar Nederland te halen. Konden we niet allang zien aankomen dat er plek nodig zou zijn voor Afghaanse evacués? En waarom kwam de evacuatie zo laat op gang? We bespraken het bij Op1 met CDA-Kamerlid Derk Boswijk, politiek journalist Natalie Righton en burgemeester van Haarlem Jos Wienen.

Nederland wil nog veel mensen weghalen uit Afghanistan. Volgens CDA-kamerlid Derk Boswijk gaat dit lukken. “Er ligt een eis vanuit de kamer en het menselijke gezicht is laten zien in dit debat. Ik ben hier heel blij mee. De realiteit is wel dat dit één horde is, de volgende horde is die mensen daadwerkelijk daar weg halen. Wij zijn een van de vele landen die mensen willen weghalen uit dat land. Dat is een behoorlijke legpuzzel. Maar, ongeveer tweeduizend mensen is wel realistisch. Het gaat vooral om mensen die voor een bepaalde tijd voor ons hebben gewerkt. We hebben moeten nadenken: hoe kun je nu juridisch afbakenen wie wel en niet naar Nederland kunnen komen, op basis van hoeveel gevaar mensen lopen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Politiek journalist Natalie Righton merkt wel op dat er nog heel veel andere mensen die in gevaar zijn. Ik krijg dagelijks mails van mensen die echt heel bang zijn. Als zij horen dat er tweeduizend mensen naar Nederland mogen komen, dan alsnog vragen zij zich af: wat betekent dit voor mij? En ik kan alleen maar zeggen dat ik het eigenlijk niet met zekerheid kan zeggen. Maar het geeft wel een sprankje hoop.”

Burgemeester van Haarlem Jos Wienen is gefrustreerd, want er moet nu weer last minute onderdak worden gezocht voor de vluchtelingen uit Afghanistan. “Iedere keer wordt er afgewisseld tussen het sluiten en openen van locaties. Steeds op het laatste moment moeten de locaties weer geopend en ingericht worden. Dit leidt tot een draagvlakprobleem en maatschappelijke onrust. Het is goedkoper en voor het draagvlak beter als we een soort basiscapaciteit beschikbaar houden die misschien niet altijd nodig is, maar die je weer kunt openen als het wel nodig is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Eenmaal in Nederland blijkt in sommige gevallen ook dat de opvang overvol zit en de Afghaanse vluchtelingen niet met open armen worden ontvangen. Mart Smeets begrijpt er niks van. “Natuurlijk zet je je hart open. Hoe kan je mensen nu weigeren? Waarom kunnen we niet menselijk tegen die mensen zijn? Ze ontvangen en zeggen, wij zullen proberen om jullie te helpen?” Jos Wienen zegt wel dat er veel hulp is. “Veel mensen helpen mee, vooral als een buurt weet dat deze mensen daar opgevangen gaan worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk het hele gesprek met Derk Boswijk, Natalie Righton en Jos Wienen hier terug.

Vergelijkbare artikelen