Hugo de Jonge: “Ik hoop dat de 75% publiek en de nachtsluiting er eerder af gaan dan de coronapas”

De verwachte najaarsstijging van het aantal coronabesmettingen is volgens het RIVM ingezet. Ook werd bekend dat de oudste ouderen in aanmerking komen voor een derde boosterprik van het coronavaccin. Bij Op1 vertelt demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge of dat genoeg is om beter beschermd de herfst in te gaan.

Onzekerheid
Gaan we veilig de herfst in? Op die vraag kan de demissionair minister nog geen eenduidig antwoord geven. “Er zit een grote mate van onzekerheid in. We weten niet precies voor hoeveel ziekenhuisopnames een nieuwe piek zal zorgen. Het zullen er wel veel minder zijn dan vorige jaar, omdat we in hoge mate gevaccineerd zijn. Daar tegenover staat dat de rek er in de zorg volledig uit is, dus we kunnen niet veel hebben.”

Op dit moment komen er in Nederland dagelijks zo’n tien mensen de IC binnen en worden veertig mensen opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn gelukkig nog geen getallen waarvan de alarmbellen gaan rinkelen. “Het is niet de verwachting dat we op korte termijn in de problemen komen, maar je kan het ook niet helemaal uitsluiten. Daarom zegt het OMT terecht dat we op dit moment de maatregelen even zo moeten houden en in de eerste week van november weer kijken.”

Coronapas
Hoewel er al een hoop coronamaatregelen zijn afgeschaft, zijn er ook nog een flink aantal van kracht. Eén van de meest bekritiseerde maatregelen is de coronapas. Maar van de maatregel zijn we waarschijnlijk nog niet snel af. Hugo de Jonge: “We zien dat het virus zich vooral verspreid onder ongevaccineerden. Als je wil dat gevaccineerde en ongevaccineerden in grote groepen bij elkaar kunnen komen, moet je dat veilig doen. Dat is met de coronapas.” Dat zorgt er ook voor dat de coronapas waarschijnlijk niet de eerstvolgende maatregel is die eraf gaat. De Jonge: “Het eerste waar je vanaf wil is de 75% capaciteit en de nachtsluiting, het liefst eerder dan de coronapas.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Hugo de Jonge terug.

Vergelijkbare artikelen