Paul Witteman wordt 75 en blikt terug op zijn televisieloopbaan: “Een goede interviewer kan schaken”

Ter ere van de 75ste verjaardag van Paul Witteman bespreken vakgenoten in de documentaire ‘Witteman: 75’ zijn lange journalistieke carrière: van zijn eerste, nerveuze televisieoptredens tot zijn veelgeprezen politieke interviews en gesprekken met leden van het Koninklijk Huis. In de film komen memorabele fragmenten uit Paul’s lange tv-loopbaan voorbij. Maandagavond was hij te gast.

In de documentaire spreken verschillende interviewers zoals Sven Kockelmann en Twan Huys over ‘de methode Witteman.’ Waar bedoelen zij daarmee? Paul Witteman: “Ik zou niet willen claimen dat ik iets weet wat andere niet weten. Het is wel een techniek die je kan oefenen. Eén van de belangrijkste eisen voor een goed interview is dat je tijdens het interview kan schaken. Goede interviewers kunnen tegelijkertijd vragen stellen, luisteren, nadenken over de volgende vraag en vooral: al denken over de vragen die daarna komen.”

Stap naar televisie
Bij interviews over één onderwerp zou de interviewer meer moeten weten dan de geïnterviewde volgens Paul Witteman. “Goede voorbereiding is wel het minste wat een goede interviewer kan doen.” Leefde bij Paul Witteman toen hij begon het idee dat hij een goede interviewer zou zijn? “Dat was helemaal niet het geval. Ik werkte bij de radio en bij researchprogramma De Stand van Zaken en daar zat ik eigenlijk wel goed. Toch wilde ik net als iedereen wel een stap maken en toen heb ik de stap naar televisie gewaagd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Paul Witteman terug. 

Vergelijkbare artikelen