Gerald Roethof over strafeis verdachte moord op Derk Wiersum: “Is het leven van de één meer waard dan de ander?”

Maandag heeft de rechtbank van Amsterdam de twee verdachten die terecht stonden voor de moord op advocaat Derk Wiersum veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf. Lager dan de levenslange eis van het Openbaar Ministerie. Wiersum was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces en werd in 2019 voor zijn woning doodgeschoten. Advocaat van verdachte Moreno B. Gerald Roethof reageerde gisteravond bij Op1.

Derk Wiersum was advocaat en daarmee een dienaar van de rechtstaat. Emoties over deze zaak zijn logisch volgens advocaat van verdachte Moreno B. Gerald Roethof, maar in rechtszalen moeten emoties “een beetje op afstand worden gehouden”, volgens de advocaat. “Het element ‘dienaar van de rechtstaat’ klinkt in eerste instantie goed in de oren. Toch denk ik als ik s’ ochtends  opsta en vuilnismannen mijn stad prachtig zie schoonmaken, dat mijn stad er door hen prachtig uitziet. Als er een vuilnisman vermoord zou worden, dan denk ik: is het leven van de één meer waard dan de ander?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Samenleving ontwricht
“Ik ben het met de rechter eens dat de moord een zeer ernstig delict is. Er is iemand zijn leven ontnomen” aldus Roethof. Heeft deze moord volgens hem dan niet de samenleving ontwricht? “Het ontwrichtende zat ‘m er in deze zaak in dat het een huurmoord zou zijn in opdracht van een bepaalde grootte. Dat gegeven is in deze zaak juist niet gebleken.”

Verdachte Moreno B. werd maandag dus veroordeeld voor 30 jaar gevangenisstraf terwijl het OM levenslang geëist had. Hoe kijkt Gerald Roethof naar deze uitspraak? “Ik ben het eens met de rechters dat zij gezegd hebben dat voor een enkelvoudig levensdelict, geen levenslange gevangenisstraf in Nederland gegeven moet worden. Dat vind ik een terecht punt. Mijn client heeft niet veel gezegd, maar wat hij wel zei was dat hij onschuldig is. Dan kan je nooit tevreden zijn met een dertigjarige gevangenisstraf.”

Kunnen we dus een hoger beroep verwachten? “Dat moet ik eerst met mijn cliënt bespreken. Op een aantal punten vind ik dat de rechtbank een andere afweging had moeten maken. Wij hebben nu twee weken de tijd en die gaan we gebruiken”, besluit Gerald Roethof.

Kijk hier het hele gesprek met Gerald Roethof terug. 

Vergelijkbare artikelen