Marjorie Malbons: “Jongeren denken dat ze beter eerst kunnen steken dan zelf neergestoken worden”

Jongeren kunnen deze week in ruim tweehonderd gemeenten anoniem hun steekwapens inleveren op het politiebureau. Almeerse burgemeester Franc Weerwind zag de afgelopen jaren het aantal steekpartijen in zijn stad toenemen en doet mee aan de landelijke inzamelactie. Schuldhulpverlener Marjorie Malbons verloor deze zomer haar 15-jarige neef Joshua door geweld met een mes en zet zich in voor jongeren in de buurt. 

Onveilig
Steeds meer jongeren dragen steekwapens met zich mee en dat zorgt soms voor vreselijke incidenten. Schuldhulpverlener Marjorie Malbons verloor zelfs haar 15-jarige neefje door geweld met een mes. Malbons denkt dat jongeren vooral steekwapens bij zich dragen omdat ze zich onveilig voelen. “Als je jongeren vraagt waarom ze een mes bij zich hebben, zeggen ze dat je beter eerst kan steken, voordat je zelf gestoken wordt.”

Ouders
Volgens Malbons hebben ouders van jongeren het vaak niet eens door, omdat veel jongeren niet alles met hun ouders kunnen delen. “Ik denk dat elke jongere op straat anders is, dan dat hij thuis is. Veel jongeren vertellen lang niet alles aan hun ouders en je moet ook maar net het geluk hebben dat jongeren ouders hebben met wie ze alles kunnen bespreken. Als ouder weet je ook niet altijd precies wat je kinderen buiten doen, dus je kan niet alle verantwoordelijkheid bij de ouders leggen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Franc Weerwind en Majorie Malbons terug.

Vergelijkbare artikelen