Guido Weijers: “Ik denk dat je mensen niet kan beledigen: mensen kunnen zich alleen beledigd voelen”

Opnieuw lijkt het erop dat een Amerikaanse komiek gecanceld wordt. Dave Chappelle dreigt vanwege zijn politiek incorrecte grappen van Netflix te worden afgehaald. Steeds vaker moeten cabaretiers oppassen niemand te beledigen. Humoronderzoeker Dick Zijp begrijpt dat wel. Hij vindt dat we humor niet te onschuldig moeten behandelen. Guido Weijers snapt er daarentegen niks van. Volgens hem gaat geen grap te ver.

Humoronderzoeker Dick Zijp was niet verrast door de kritiek die Dave Chappelle over zich heen kreeg. “De ophef concentreert zich niet alleen op deze show van hem, het gaat om een reeks van shows van hem. Hij heeft het hierin veel over de LHBTIQ+-community. Ik begrijp de vraag om deze shows offline te halen wel. Op het moment dat er heel harde grappen gemaakt worden waarmee een achtergestelde groep nog verder gestigmatiseerd wordt, dan snap ik dat er oproepen tot een boycot komen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Beledigd voelen
Cabaretier Guido Weijers snapt daarentegen niets van deze boycot. “Ik vind dat je absoluut altijd overal grappen over moet kunnen maken. Ik denk dat je mensen niet kan beledigen, mensen kunnen zich alleen beledigd voelen.” Merkt Guido Weijers dat mensen gevoeliger zijn geworden? “Ik vraag mij altijd af als mensen iets niet leuk vinden, waarom ze het dan kijken? Die special duurt langer dan een uur: zet ‘m dan na vijf minuten af.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Dick Zijp en Guido Weijers terug. 

Vergelijkbare artikelen