Maartje Bijl over haar dubbele handtransplantatie: “Het voelt alsof de handen van mij zijn”

Maartje Bijl verloor zeven jaar geleden beide handen en voeten door een bacteriële infectie. Dankzij een unieke operatie kreeg ze twee nieuwe handen van een donor en kan ze, na flink wat oefenen, bijna alles weer. Het is de eerste keer in Nederland dat een dubbele handtransplantatie is uitgevoerd. Maartje was te gast bij Op1, samen met drie van de artsen die dit kleine wonder mogelijk maakten.

Dankbaar
Nadat Maartje door een bacteriële infectie haar beide handen verloor, liep ze constant tegen dingen aan. Veters strikken, pinnen of een simpele fles openmaken was voor haar plotseling onmogelijk. Door de dubbele handtransplantatie lukt dit allemaal weer. “Toen ik wakker werd na de operatie dacht ik even ‘shit nu kan ik niet meer terug’, maar uiteindelijk was ik ook heel erg blij en dankbaar.”

Aangenaam verrast 
Inmiddels voelen de nieuwe handen van Maartje bijna weer net zoals vroeger. “Het voelt wel alsof de handen helemaal van mij zijn, maar nog wel iets anders als toen ik mijn eigen handen had.” Dietmar Ulrich, afdelingshoofd plastische chirurgie bij het Radboutumc, is dan ook aangenaam verrast. “Je moet echt oppassen met handen geven, omdat mensen schrikken van hoe krachtig de handen zijn. Meer kan je bijna niet verwachten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De operatie
De handtransplantatie was de allereerste in Nederland en erg complex. Hoe hebben de artsen dit kleine wonder mogelijk gemaakt? Steven Holvius legt uit hoe zo’n operatie in zijn werk gaat. “Eerst worden de botten aan elkaar gezet met platen en schroeven. Daarna moet je zo snel mogelijk het bloed weer door de hand laten stromen. Die snelheid is cruciaal. Daarna heb je de tijd om alle pezen en zenuwen aan elkaar vast te leggen.”

Spannend moment
Na meer dan 18 uur opereren ontstond er tegen het einde van de operatie plotseling een spannend moment. Er ontstond een stolsel in een bloedvat waardoor de doorbloeding door de hand niet meer goed liep. Een moment waarop de hele operatie in de soep had kunnen lopen. Dietmar Ulrich: “Je gaat direct functioneren. Je denkt alleen maar aan de volgende stap. Er is jarenlang een heel team bezig geweest met deze operatie dus we dachten alleen maar dat het niet mis mocht gaan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Donor
Achter een operatie als deze zit een enorm team, maar zonder donor zou deze transplantatie natuurlijk nooit mogelijk zijn geweest. Inmiddels heeft Maartje contact gezocht met de zus van haar donor. “Het was een heel mooi gesprek. Direct na de operatie had ik er nog geen behoefte aan, maar nu vind ik het alleen maar mooi om contact met de familie te hebben.” Maartje merkt dat haar nieuwe handen de familie van de donor troost biedt. “Ik leef ook heel erg met hun mee. Ze hebben iemand verloren en hebben daar verdriet om, maar zijn heel blij dat ik kan functioneren met deze handen. Dan ga ik er ook alles aan doen om er alles uit te halen.”

Kijk hier het hele gesprek over de handtransplantatie terug.

Vergelijkbare artikelen