GGD-arts Ashis Brahma maakt rapfilmpjes over vaccineren: “Het is geslaagd als jongeren erover nadenken”

Vandaag ontvangen mensen met een ernstige afweerstoornis een uitnodiging voor de derde coronaprik op de deurmat. Eén van hen is Debby de Geus, die in 2019 van haar Tinderdate een donornier ontving. Viroloog Ab Osterhaus vindt dat veel meer mensen een derde prik zouden moeten krijgen en GGD-arts Ashis Brahma probeert ondertussen rappend jongeren over te halen zichzelf alsnog te laten vaccineren.

Net als met de griepprik zou Ab Osterhaus willen dat iedereen die tot de risicogroep behoort gevaccineerd kan worden. Osterhaus: “Doordat het afweersysteem naar mate je ouder wordt minder goed gaat werken, dus zou je het liefste iedereen die tot deze groep hoort vaccineren. Maar door schaarste moet je gaan prioriteren: mensen met een slecht werkend immuunsysteem staan natuurlijk bovenaan de lijst.”

Griepseizoen
Het is volgens Ab Osterhaus logisch dat de derde prik in eerste instantie beschikbaar is voor de mensen die het hard nodig hebben. “We maken ons zorgen dat mensen straks covid en griep tegelijk zouden kunnen krijgen. Er zijn speculaties dat doordat we vorig jaar helemaal geen griep hebben gehad, we nu een ernstig griepseizoen zouden kunnen krijgen. We weten dat we dat maar nauwelijks aan kunnen in de ziekenhuizen.” Ab Osterhaus adviseert dan ook: “Alle mensen in de risicogroepen: de prikken halen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Tinderdate
Debby de Geus kreeg gisteren een uitnodiging voor een derde coronaprik. Zij kreeg in 2019 een nier van haar Tinderdate Mario. “Het klinkt heel zweverig maar ik droomde dat ik haar een nier zou geven.”  Ze hadden elkaar destijds nog niet eens gezien, maar zijn nu, twee jaar later, nog steeds samen. Debby de Geus: “We hadden een heel leuk gesprek en ik heb dat verhaal eigenlijk heel snel gezegd tegen hem.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vaccineren jongeren
GGD-arts Ashis Brahma probeert jongeren rappend over te halen zich te laten vaccineren. De arts heeft al verschillende draaidagen gehad om de clip op te nemen. “Storytelling (het vertellen van verhalen) is wat mensen nodig hebben. Bij het aanspreken van jongeren op deze manier hoop ik dat er iets beklijft om na te denken om te gaan vaccineren.”

“Het blijft een vrije keuze en dat moet wat mij betreft zo blijven. Maar als mensen hierdoor gekieteld worden om zich te laten vaccineren, dan ben ik er blij mee”, aldus de GGD-arts. Ashis Brahma: “Ik denk dat het heel belangrijk is om te spreken in de taal van de mensen, zonder het te ridiculiseren. Ik blijf vijftig, maar ik zeg wel serieuze dingen in die filmpjes. Voor mij is het geslaagd als jongeren door deze filmpjes erover nadenken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Debby de Geus, Ab Osterhaus en Ashis Brahma terug. 

Vergelijkbare artikelen