Renske Leijten pleit voor nieuwe verkiezingen: “Ze hebben het geprobeerd en het is zo dood als een pier”

Dinsdag ging informateur Remkes het gesprek aan met de Tweede Kamer over zijn eindverslag. Zijn conclusie: Het huidige kabinet moet worden voortgezet. SP-Kamerlid Renske Leijten en politiek verslaggever Xander van der Wulp waren bij het debat.

Er hing volgens NOS verslaggever Xander van der Wulp dinsdag een sombere sfeer in Den Haag. “De toeslagenaffaire hangt hier heel erg boven. Deze vier partijen die nu toch weer gaan proberen, waren daar verantwoordelijk voor.” Het is nu aan de partijen om het vertrouwen van het land terug te winnen. Maar dit wordt nog al een opgave. “Je ziet dat ze onderling al niet zo heel vrolijk zijn over het feit dat ze weer verder moeten.” Ook de oppositie ziet het niet zitten: “Die hebben er geen vertrouwen in dat die nieuwe bestuurscultuur gaat lukken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Wouter Koolmees
Naast VVD’er Remkes, is nu ook D66-minister Wouter Koolmees aangewezen als informateur om de inhoudelijke onderhandelingen te starten. “D66 vindt het belangrijk dat er van de tweede partij ook iemand is.” Van der Wulp over Koolmees: “Hij is door iedereen geliefd en altijd vrolijk. Dat kan aan de onderhandelingstafel wel helpen.” Renske Leijten is geen fan van Koolmees. In de toeslagenaffaire was hij volgens haar iemand die klaagde over de samenwerking tussen Leijten, Pieter Omtzigt en Helma Lodders. “Hij heeft daar nooit zijn excuses voor aangeboden en dat zelf verdedigd.” Ze vraagt zich vooral af: “Zijn dit de representanten van die nieuwe bestuurscultuur?”

Nieuwe verkiezingen
Renske Leijten pleit voor nieuwe verkiezingen. “Wij zeggen: laten we naar de kiezer teruggaan, laten we een goede verkiezingscampagne houden. We zaten toen in een lockdown, een mattencampagne waarbij je niet de straat op kon. Een volgende verkiezingscampagne is anders.” Leijten denkt niet dat er iets vruchtbaars komt uit de huidige samenstelling van partijen. “Ze hebben het geprobeerd, langs lijnen van de inhoud, de nieuwe bestuurscultuur, en het is zo dood als een pier. Ik zou zeggen: opnieuw.” Xander van der Wulp is het niet met haar eens: “Dat is natuurlijk niet per se hoe het systeem werkt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Renske Leijten en Xander van der Wulp terug.

Vergelijkbare artikelen