Jos van Wijk werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij zelfdoding

Afgelopen week werd Jos van Wijk aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie die mensen helpt bij zelfdoding. Er is volgens hem en zijn advocaat Tim Vis niks van waar: het is een poging zijn coöperatie De Laatste Wil in een kwaad daglicht te zetten. Dinsdagavond zijn Van Wijk en zijn advocaat te gast bij Op1.

Jos van Wijk kan zich niet vinden in de verdenkingen. “Vanaf de oprichting in 2013 opereren wij binnen de wet, dus dit was wel een hele rare confrontatie met het strafbaar handelen.” Hij vult aan: “We hebben het al een keer eerder meegemaakt en toen was er ook niks aan de hand.” De oprichter van De Laatste Wil zat twee dagen en een nacht vast. “Het is echt heel ingrijpend.”

Tim Vis vertegenwoordigd De Laatste Wil: “De coöperatie altijd heeft betoond heel transparant te zijn, dus ik ben en blijf van mening dat dit niet nodig was.” Toch was hij niet al te verbaasd. “Het OM heeft de afgelopen jaren meer aandacht voor het levenseinde in eigen regie.” Hij vult later aan: “Er vindt echt een criminalisering op dit gebied plaats.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Levenseinde in eigen regie
Jos van Wijk is met zijn coöperatie De Laatste Wil voorstander van zelfdoding als het lijden te veel is. “Wij weten dat negen miljoen mensen in Nederland vinden dat levenseinde in eigen regie zou moeten kunnen.” Maar hij pleit niet alleen voor de zelfdoding van ouderen, maar voor iedereen boven de achttien die het nodig heeft. “Ik zie ook het dilemma, dat je te maken krijgt met mensen die het eigenlijk niet zouden moeten hebben. Ik zoek het gesprek om dat op te lossen.”

Kijk hier het hele gesprek met Jos van Wijk en Tim Vis terug.

Vergelijkbare artikelen