Michel en Peet Traub leiden jongeren op tot stukadoor: “Als je mensen wil, moet je ze zelf opleiden”

De Haagse broers Michel en Peet Traub werden alom geprezen in Den Haag voor hun oplossing voor het gigantische personeelstekort in de bouwsector. Ze leiden al 11 jaar kwetsbare jongeren op tot stukadoor en gingen vorig jaar een samenwerking met de gemeente Den Haag aan. Door bureaucratisch falen, stopt het project en staat hun opleidingsbedrijf aan de rand van de afgrond. 

Stukadoor
Zelf zijn Michel en Peet als sinds jaar en dag stukadoor. Volgens de broers is het één van de mooiste vakken in Nederland. Peet: “Mijn broer kreeg dit aangeboden, vanuit werkloze positie. Toen ben ik een paar keer meegegaan en vond ik het prachtig.” De broers bouwden samen een aardig bedrijf op, maar kwamen al gauw met personeelstekort te zitten. Michel: “Zo is het gegaan. Dertig jaar geleden was er al niemand te vinden en ik vrees dat dit over dertig jaar nog steeds zo is.”

Zelf opleiden
Volgens Michel is er dan ook maar één oplossing om aan personeel te komen. “Als je mensen wil, moet je ze zelf opleiden, want anders lukt het niet meer.” Volgens de stukadoor kan iedereen het vak op die manier leren. “We kregen mensen vanuit de bijstand aangeleverd en we hebben ze gewoon laten zien hoe het moet. Niet lullen, maar doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Michel en Peet Traub terug.

Vergelijkbare artikelen