Evgeniy Levchenko over matchfixing: “De aanvoerder kwam met een koffer met geld de kleedkamer in”

Verdenkingen van matchfixing in de Nederlandse dart-, tennis-, en basketbalwereld, maar ook in de grootste sport in ons land: het voetbal. NOS-journalist Ben Meindertsma maakt met de podcast ‘Gefixt’ veel los. Basketbalcoach Tony van den Bosch vermoedt dat zijn spelers de boel beduveld hebben, terwijl oud-voetballer Evgeniy Levchenko spelers wil behoeden voor fixers. Bij Op1 bespreken de drie heren met hoogleraar sport en recht Marjan Olfers de donkere wereld van matchfixing.

Koffer met geld
Dat matchfixing een probleem is in de sportwereld, blijft wel uit het fiet dat oud-voetballer Evgeniy Levchenko zonder aarzelen vertelt dat hij tijdens zijn active carrière met matchfixing in aanraking is gekomen. “Ik heb er zeker wat van gemerkt. Dat was niet in Nederland, maar in Rusland. Ik speelde daar een paar wedstrijden en toen kwam de aanvoerder in de rust met een koffer met geld de kleedkamer in. Hij zei jongens als we deze wedstrijd verliezen is al dit geld voor ons. Gelukkig hebben we toen met zijn allen gezegd dat we daar niet aan gingen beginnen.”

Gelijk gespeeld 
Volgens Levchenko ontstond er een rare situatie in de kleedkamer toen de koffer, met ongeveer negen ton aan Amerikaanse dollars op tafel lag. “Het was muisstil in de kleedkamer en de trainer keek een beetje weg. Gelukkig zijn toen een aantal ervaren jongens, waaronder ik, opgestaan en hebben we gezegd dat we het niet deden.” Werd de wedstrijd dan uiteindelijk ook gewonnen? “Nee, we hebben gelijk gespeeld. Gelukkig maar.” Toen de voetballer melding van dit verhaal wilde maken, werd hem gelijk duidelijk gemaakt dat dat niet de bedoeling was. “Ik krijg een hoop telefoontjes van een hoop hele enge mensen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over matchfixing terug. 

Vergelijkbare artikelen