De grote winnaar van het Nederlands Filmfestival is de film ‘De Veroordeling’

Het is Gouden Kalveren-avond op het Nederlands Filmfestival, de jaarlijkse hoogmis van de vaderlandse cinema. En Op1 was erbij! We praten na met de winnaars, met René Mioch als tafelheer. Ook te gast: regisseur Martin Koolhoven, over zijn nieuwe project waarin hij jonge makers van genrefilms begeleidt. En acteurs Lisa Smit en Jörgen Scholtens, die nu als regisseur hun film in première lieten gaan op het festival.

De veroordeling
Vijf Gouden Kalveren maarliefst voor ‘De Veroordeling’ over de Deventer Moordzaak, daarmee was de film de grote winnaar van het Nederlands Filmfestival in de stadsschouwurg van Utrecht. We praten we over met Sander Burger, Bas Haan en Fedja van Huêt. Volgens de makers was het een lang project om de film te maken en had het zelfs niet veel gescheeld of de film was er niet gekomen. “Het was een moeilijke film om te financieren. Er was in eerste instantie geen publieke omroep die zich aan deze film wilde wagen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De echte klusjesman
Eén van de meest opmerkelijke momenten tijdens het festival, gebeurde toen Yorick van Wagingen met een Gouden Kalf voor Beste Bijrol werd beloond. Van Wageningen was op vakantie en kon de prijs niet in ontvangst nemen. Tot ieders verbazing kwam Michael de Jong, de echte klusjesman uit de Deventer moordzaak het podium op. Hij nam het Gouden Kalf voor Van Wageningen in ontvangst. Het was de eerste keer dat de klusjesman in de publiciteit trad. Bas Haan: “Dit was het moment dat hij zijn leven symbolisch terugpakte. F*ck you, hier sta ik.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Martin Koolhoven
Suzie Q, Oorlogswinter, het Schnitzelparadijs, allemaal films van Martin Koolhoven. Zijn film Brimstone is nog steeds de film met de meeste Gouden Kalveren, zes maar liefst. Inmiddels is de regisseur met een andere uitdaging begonnen. Hij begeleid jonge makers bij het maken van hun genrefilms. Maar waarom precies genrefilms? “Film is sowieso de eredivisie en genrefilm is dan ook nog eens de champions league.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier de hele uitzending vanaf het Nederlands Filmfestival terug. 

Vergelijkbare artikelen