Wouke van Scherrenburg over mogelijke doorstart huidig kabinet: “Deze club is op zoveel fronten incapabel gebleken”

Gisteren (woensdag) zou de dag van de waarheid zijn in de formatie. Toch kwam er nog geen uitsluitsel en de verwachting is nu dat er vandaag wel duidelijkheid gaat komen. D66 moet zich beraden of zij een doorstart van het huidige kabinet zien zitten. Politiek commentator voor de NOS Xander van der Wulp en oud-parlementair journalist Wouke van Scherrenburg bespraken bij Op1 het laatste politieke nieuws.

Even leek het op een extraparlementair kabinet uit te draaien, maar dit lijkt nu uiteindelijk toch niet te gaan gebeuren. Xander van der Wulp: “Remkes begon woensdag ook met deze suggestie, maar er ontstond nog meer chaos dan er al was. Remkes kon niet duidelijk maken wat hij precies onder een extraparlementair kabinet verstond. Eigenlijk zag alleen de ChristenUnie zo’n extraparlementair kabinet zitten. Daardoor dacht Remkes: dan kunnen we misschien beter gewoon door met de huidige coalitie.”

Druk bij Kaag
Volgens Xander van der Wulp liggen er tegen deze optie ook geen blokkades meer. “Kaag heeft in een speech afgelopen zondag gezegd dat zij alle blokkades opheft, ook tegen de ChristenUnie. Zij wil het liefste met zes partijen in een kabinet, maar Kaag wist ook dat ze zouden kunnen eindigen met vier partijen. Remkes heeft geconcludeerd dat de VVD en het CDA de optie voor een kabinet met GroenLinks en de PvdA erbij wel blokkeren. Dus hij dacht: dan is dit het maar. De volle druk ligt dus bij Kaag: of een doorstart van de huidige coalitie, of nieuwe verkiezingen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vandaag om 12:30 uur moet Kaag aan Remkes laten weten hoe D66 denkt over een eventuele doorstart van het huidige kabinet. Het lijkt dus uit te draaien op zo’n herstart, maar volgens Xander van der Wulp is het – ook als D66 akkoord gaat – nog niet klaar met formeren. “Dan zijn we pas aan het begin van eventuele onderhandelingen. Dan moeten de partijen inhoudelijk nog gaan praten. Het kan daarna dus ook nog fout gaan op de inhoud. En als Kaag dus aan tafel wordt gedwongen, dan heeft zij inhoudelijk natuurlijk vrij veel te eisen.”

‘Incapabel’ 
Wouke van Scherrenburg zou een doorstart van het kabinet op zijn zachts gezegd merkwaardig vinden. “Er zijn twee dingen die niet kloppen: het kabinet is afgetreden vanwege een ongelofelijk groot schandaal en het CDA heeft heel slecht gescoord en nu krijgt Hoekstra straks ook nog zijn beloning. Dat klopt gewoon niet.”

“Ik had ontzettend gehoopt op een extraparlementair kabinet”, vertelt Wouke van Scherrenburg. “Deze club is ondanks dat ze ook goede dingen hebben gedaan, op zoveel fronten incapabel gebleken. Het leek mij zo goed dat deze mensen vervangen zouden worden door echte deskundigen, bijvoorbeeld op Volksgezondheid, de belastingdienst en de woningmarkt. Ik zat mij hierop als een kind te verheugen, maar zij gaan dus door..”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Xander van der Wulp en Wouke van Scherrenburg terug. 

Vergelijkbare artikelen