Lale Gül zag voor het eerst haar bedreiger: “Er was geen enkel teken van wroeging of spijt”

‘Jij staat op de zwarte lijst van sharia4holland’ en ‘we zijn overal in Amsterdam actief om Lale Gül te vinden’. Het zijn enkele van de bedreigingen die schrijfster Lale Gül van Oguz Ö. ontving na het verschijnen van haar boek ‘Ik ga leven’. Woensdag hoorde ze in de rechtszaal voor het eerst haar bedreiger spreken, tegen wie twaalf maanden werd geëist. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman was aanwezig in de rechtszaal. Woensdagavond vertellen ze bij Op1 hoe de dag verliep.

Hoe beleefde Lale de rechtszaak woensdag? “Al met al heel teleurstellend. Ik ging er heel blanco in om hem het voordeel van de twijfel te geven, vanwege zijn beperkingen.” Haar bedreiger is zwakbegaafd, heeft een laag IQ en ADHD. “Ik ben drie uur lang in de zaal gebleven en kon helaas aan zijn houding alleen maar begrijpen dat hij een brutale en onsympathieke jongen was.” Ze legt uit: “Er was geen enkel teken van wroeging of spijt voor mij. Er was niks voor mij om aan te grijpen om mezelf te overtuigen dat hij ongevaarlijk is en ik niet meer bang voor hem hoef te zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ongeïnteresseerd 
Lale is nog bang voor haar bedreiger en dat had alles te maken met deze zaak. “Hij zat er totaal ongeïnteresseerd bij. Uit zijn hele fysieke houding en lichaamstaal blijkt dat hij niks meende van wat hij zei.” Lale wilde niet fysiek in de zaal aanwezig zijn. “Uiteindelijk had ik daar spijt van omdat ik heel veel frustratie had. Maar ik had verwacht dat er heel veel familie van hem aanwezig zou zijn en ik een microfoon onder mijn neus geduwd zou krijgen.”

Excuusbrief
Saskia Belleman zat achter de verdachte in de rechtszaal en kon hem amper verstaan. “Hij praatte erg binnensmonds.” Ze voegt toe: “Hij was boos dat het over de islam ging maar heeft er geen letter van gelezen.” Belleman vond het vreemd dat de excuusbrief van Oguz Ö. aan Lale als slot werd voorgelezen. “Als je nou echt excuses wil maken, waarom stuur je die brief dan niet maanden eerder, maar ga je die in de rechtszaal voorlezen?” Ze gelooft niet in zijn spijt: “Hij zei niks over dat hij het vreselijk vindt wat hij heeft gedaan, maar alleen dat hij alles zou doen om vrij te komen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Lale Gül en Saskia Belleman terug.

Vergelijkbare artikelen