Onno de Jong: “Hoeveel mensen moeten er nog vermoord worden voordat de premier gaat beseffen dat beveiliging bij zijn functie hoort?”

Demissionair premier Rutte krijgt zware beveiliging omdat hij wordt bedreigd. Er zijn signalen over een mogelijke aanslag of ontvoering. Maandagavond bespraken misdaadjournalist Yelle Tieleman en advocaat Onno de Jong dreiging rondom de premier.

Pas na een indringend gesprek ging Rutte akkoord met extra beveiliging. Volgens misdaadverslaggever Yelle Tieleman is er ongeveer een maand geleden informatie binnengekomen bij de veiligheidsdiensten dat er dreiging rondom Rutte is. “Uit de analyses die gemaakt zijn is gebleken dat er opschaling van zijn beveiliging nodig is. De premier voelde daar niet veel voor. Hij wil niet die zichtbare beveiliging om hem heen. Dat is natuurlijk een behoorlijke inbreuk op je leven.”

Conflict
Volgens Yelle Tieleman is een hoog oplopend conflict ontstaan over het wel of niet opschalen van zijn beveiliging. “Er is lang op hem ingesproken en hem duidelijk gemaakt dat het ook in het landsbelang is om een zekere mate van beveiliging te accepteren. Uiteindelijk is hij akkoord gegaan.”

De dreiging komt uit de georganiseerde misdaad. Yelle Tieleman: “Dat maakt het heel heftig, omdat je nu voor het eerst vanuit criminele hoek dreiging ziet richting een politicus.” Wat heeft de georganiseerde misdaad er voor baat bij om Rutte te ontvoeren of te vermoorden? “Dan moet je denken aan disruptie: het omver werpen van hoe wij hier met elkaar omgaan, angst zaaien. Ook is er een scenario dat er een diplomaat in Afrika ontvoerd kan worden en Rutte als een soort ruilmiddel ingezet zou kunnen worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Besef
Advocaat Onno de Jong snapt er niks van dat Rutte in eerste instantie die extra beveiliging niet wilde. “Het is natuurlijk vreselijk dat we met dit soort dreigingen moeten leven, maar ik vind het van een ongelofelijke naïviteit getuigen dat hij lang blijft volhouden – ook na het praten met diensten – dat hij die extra beveiliging allemaal niet nodig zou hebben.”

Rutte kwam ondanks dit nieuws gisteren op zijn fiets aan op het Binnenhof. “Dat vind ik bijzonder kwalijk. Ik zie hem daar vrolijk op zijn fiets een appeltje eten en daarmee schept hij een beeld dat Nederland zo’n gezellig gaaf landje is waar dit soort dingen niet gebeuren. Er is al een politicus vermoord, een filmmaker, een broer van een kroongetuige, een advocaat, journalisten en laatst nog Peter R. de Vries. Hoeveel mensen moeten er nog vermoord worden voordat het kopstuk van onze samenleving gaat beseffen dat beveiliging bij zijn functie hoort?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen