Gijs Rademaker: “Het CDA heeft nog nooit zo laag gestaan in de peilingen”

Aan de vooravond van een mogelijke doorbraak binnen de formatie, scoort het CDA historisch laag in de maandelijkse peiling van opiniepeiler Gijs Rademaker. De partij moest al klappen incasseren na de verkiezingsuitslag afgelopen maart en sinds het opstappen van Omtzigt lijkt daar geen einde aan te komen. Bij Op1 vertelt Rademaker samen met politiek verslaggever Thomas van Groningen alles over de peiling en wat voor invloed dit heeft op de formatie. 

Minderheidskabinet 
Er lijkt langzaam een einde te komen aan de formatiegesprekken met informateur Remkes. Dat komt niet persé omdat er bijna een nieuwe kabinet is, maar de verschillende opties raken op. Dinsdag sloot de informateur ook een traditioneel minderheidskabinet uit, maar volgens politiek verslaggever Thomas van Groningen behoort een andere variant nog wel tot de mogelijkheden. “Het zit hem nog in het woordje traditioneel. Hij wil nu kijken of er exotischere varianten mogelijk zijn. In de gesprekuitnodiging die negen partijen hebben gekregen, zegt hij ook dat het nu écht moet gebeuren.”

Wie ligt er dwars?
Waarom een traditioneel minderheidskabinet niet meer tot de mogelijkheden behoort is volgens Van Groningen onduidelijk. “Het is heel ingewikkeld, je hoort meerdere verhalen over wie er precies dwars ligt. Toen de partijen gisteren naar buiten kwamen, zeiden ze niks. We begrepen zelfs dat er was afgesproken niks openlijk te zeggen.” Daarom moest er informatie gezocht worden via de kanalen aan de achterkant. Van Groningen: “Daar hoor je bijvoorbeeld dat D66 alleen een minderheidskabinet wil met gedoogsteun, maar GroenLinks en de PvdA hebben al gezegd dat ze dat niet gaan doen. Dan valt die optie dus al af.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Helemaal klaar mee
Wat vindt de kiezer dan van de eindeloze formatie gesprekken? Opiniepeiler Gijs Rademaker heeft daar onderzoek naar gedaan en ziet dat de kiezer er helemaal klaar mee is. “Zelfs de kiezers van de coalitiepartijen zijn er helemaal zat van en we zien in de laatste zetelpeiling voor het eerst dat de partijen er ook echt last van krijgen. Voor het eerst zie je dat de VVD, D66 en het CDA alledrie dalen in de peilingen.”

Acht zetels
Hoewel alledrie de partijen dalen in de peilingen, zit vooral het CDA in de hoek waar klappen vallen. Rademaker: “In de peilingen van Ipsos, heeft het CDA nog nooit zo laag gestaan. In de jaren tachtig hadden ze nog vijftig zetels en je ziet het langzaam naar beneden gaan tot acht zetels op dit moment.”

Zorgen
Daar moet het CDA zich volgens Thomas van Groningen behoorlijk zorgen over maken. “De gemeenteraadsverkiezingen komen er heel snel aan, dus bij de achterban wil men wel dat het beeld iets positiever wordt de komende tijd. Dan helpt het gedoe rondom Mona Keijzer dit weekend zeker niet.” Maar volgens Gijs Rademaker hoeft het CDA er niet op te rekenen dat het de komende tijd rustiger wordt. “55% van de kiezers denkt dat het onrustig blijft bij het CDA.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Thomas van Groningen en Gijs Rademaker terug. 

Vergelijkbare artikelen