Joost Vullings: “Het lijkt een minderheidskabinet of een kabinet met zes partijen te worden”

Na haar onmiddellijke ontslag als demissionair staatssecretaris na kritiek op de coronapas, maakte Mona Keijzer vandaag bekend haar Kamerzetel bij CDA op te geven en de politiek te verlaten. In hoeverre beïnvloedt deze affaire de voortgang van de voortgezette formatiegesprekken van Johan Remkes? En hoe zit het met de extra beveiliging van Mark Rutte na criminele dreiging? We bespreken het met politiek verslaggever Joost Vullings en voormalig CDA-Kamerlid Chris van Dam.

Weinig progressie
Maandag begon informateur Remkes weer aan de formatiegesprekken, maar zoals zo vaak de afgelopen maanden schoot het niet echt op. Politiek verslaggever voor de NOS Xander van der Wulp was aanwezig in Den Haag en gaf ons een korte samenvatting. “Eén van de grote vragen die op tafel lag, was die of een minderheidskabinet een mogelijkheid was of dat die optie geschrapt kon worden. Op het begin leek daar wel een antwoord op de komen, maar helaas is dat ook niet gelukt vandaag.”

Herhaling van zetten
Het enige dat Remkes heel duidelijk aangaf, was dat hij niet verder ging kijken naar mogelijkheden die al door informateur Hamers zijn onderzocht. Dat zou volgens de informateur een herhaling van zetten zijn. Politiek verslaggever Joost Vullings denkt dat er misschien wel degelijk afscheid is genomen van een minderheidskabinet. “Stel nou dat er afscheid is genomen van de minderheidsvariant. Dan is het logisch dat VVD en CDA daar niks over zeggen, want dan moeten ze dat dinsdag eerst nog even met hun partij overleggen.”

Zes partijen
Dat zou kunnen betekenen dat er nu een zes partijen variant door Remkes onderzocht gaat worden. Joost Vullings: “De enige meerderheidsvariant die Mariette Hamer niet heeft onderzocht is de zes partijen variant. Ze heeft alle meerderheidsvarianten met vier en vijf partijen al bekeken, maar niet met zes. Dus als Remkes zegt dat hij niet teruggaat naar wat Hamer heeft onderzocht, kan je gewoon afstrepen en wordt het of een minderheidskabinet of een kabinet met zes partijen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Mona Keijzer
Dan was er ook nog Mona Keijzer die maandag bekend haar Kamerzetel bij CDA op te geven en de politiek te verlaten. Voormalig Kamerlid voor CDA Chris van Dam denkt dat Keijzer hiermee een verkeerde beslissing maakte. “Als ze zaterdag had gezegd dat ze opstapte, omdat ze deze maatregelen niet meer voor haar rekening wilde nemen, denk ik dat ze met veel respect behandeld was. In dat geval had ze misschien in de fractie nog een rol kunnen spelen, maar ik denk dat ze nu de verkeerde weg heeft gekozen.

Naïef denken
Is het voor iemand met zoveel politieke ervaring als Keijzer niet naïef om op deze manier te handelen? Chis van Dam: ““Ik ken Mona al een tijdje en twijfel niet aan haar integriteit, maar ze had al heel lang moeite met wat dit voor ondernemers betekende. Ik kon mij daar niet helemaal in vinden. Natuurlijk is het lastig om de huidige maatregelen uit te leggen, maar ik hoor in de praktijk dat het toch ook wel weer te doen is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Joost Vullings, Xander van der Wulp en Chris van Dam terug.

Vergelijkbare artikelen