Marieke de Ruiter over de problemen in de pakketbranche: “Iedereen in die keten profiteert en lijdt op dezelfde manier”

Lange dagen maken en tot 200 pakketjes per dag bezorgen tegen lage tarieven; het leven van de Nederlandse pakketbezorger gaat niet bepaald over rozen. Volkskrant-journalist Marieke de Ruiter dook in de wereld van de pakketbezorging en schrok van wat ze tegenkwam. Guillermo Ahmad is pakketbezorger en wil graag meer waardering voor zijn werk. Samen schuiven ze aan bij Op1 om te vertellen wat er misgaat in de pakketbranche.

Guillermo Ahmad is een van de schijnzelfstandige pakketbezorgers. Hij is uitgeput. “Het is heel veel werkdruk, lange dagen, het sloopt je van binnen en buiten.” Ahmad heeft dagen gehad met meer dan driehonderd stops. “Van tien uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds.” Hij houdt zelden een plasstop: “Dat kost je allemaal tijd, en die heb je niet.” Naast slechte werkomstandigheden hebben pakketbezorgers te maken met lage tarieven: ze krijgen gemiddeld 60 cent per succesvolle functie.

Oud-politici Alexander Pechtold en Zihni Özdil schrikken van het verhaal van Guillermo. Pechtold vindt het bizar dat hij bijvoorbeeld boven de twintig euro gratis bezorging aangeboden krijgt. “Wij als consument moeten ook bedenken dat wanneer we het de volgende dag bezorgd krijgen, het ook wat moet kosten.” Özdil vult aan: “Jullie moeten gewoon een fatsoenlijke cao krijgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marieke de Ruiter en Guillermo Ahmad terug.

Vergelijkbare artikelen