Alexander Pechtold: “Ik vind het wel zuiver dat je niet mee gaat praten over een begroting waar je zelf aan hebt meegewerkt”

Met Prinsjesdag achter de rug staan vandaag en morgen de Algemene Politieke Beschouwingen op het programma: voor veel politici het belangrijkste debat van het jaar. Bij Op1 bespreken we de eerste dag van het debat met politiek verslaggevers Joost Vullings en Sophie van Leeuwen. En oud-politici Zihni Özdil (GroenLinks) en Alexander Pechtold (D66) hebben na hun vertrek het licht gezien: zij pleiten voor minder incidentenpolitiek.

Sfeer
Joost Vullings en Sophie van Leeuwen volgde het debat vandaag op de voet. Het viel Vullings op dat het vandaag voor het eerst echt een heel inhoudelijk debat was. “Je merkte ook dat de toon beter was dan de debatten van de laatste maanden.” Toch was de sfeer gek, aldus Van Leeuwen: “Eigenlijk zit er een soort minderheidskabinet nu, omdat Segers is afgehaakt. Nu moeten ze dus toch een beetje gaan smeken om steun voor de begroting. Wie wil er dan mee doen?” Ze vult aan: “De macht ligt meer bij het parlement dan eerder.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Uitgaven versus inkomsten
Er leek in de Tweede Kamer een meerderheid voor het afschaffen van de verhuurdersheffing. Alexander Pechtold, oud-fractievoorzitter van D66 beaamt dat maar vult aan dat de verantwoordelijkheid slechts voor de helft bij de Tweede Kamer ligt. Het is aan de coalitie om dat geld ergens vandaan te halen. “Dat is uiteindelijk waarom de coalitie vaak de klappen krijgt van een populaire maatregel. Je moet uiteindelijk wel de staatsschuld op orde houden.” Pechtold benadrukt dat er nu geld is en dat het dus op deze manier kan worden uitgegeven. “Maar om nou vier of vijf jaar zo te regeren, denk ik dat je uiteindelijk in de problemen komt.”

Sigrid Kaag
Wilders viel Kaag hard aan tijdens het debat, die in eerste instantie niet aanwezig was. Hij noemde haar onder andere een angsthaas. “Ik ben er nu drie jaar uit en ik denk ‘Wilders, verzin eens iets nieuws’, ik heb eigenlijk niks gemist.” Joost Vullings: “Het gaat over de problemen van het land en hij stopte tien minuten tijd in dat iemand niet aanwezig was.” Pechtold vond de kritiek op Kaag bovendien onterecht. “Ik vind het ook wel zuiver om te besluiten niet mee te doen aan een eigen begroting, alsof ze daar helemaal los van staat.” Hij zegt dat hij hetzelfde had gedaan in haar situatie.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bestuurscultuur
Oud-Kamerlid van GroenLinks Zihni Özdil is blij dat er nu eindelijk openlijk over wordt gepraat binnen de politiek en de media over de huidige bestuurscultuur. Maar we zijn er nog lang niet, aldus Özdil. “Nederland is vrijwel de het enige democratie in de wereld waar zo’n strakke fractiediscipline is, het idee dat de Tweede Kamer de regering controleert is daardoor bijna onmogelijk geworden. De spelregels zijn democratisch, maar de uitwerking eigenlijk niet.”

Alexander Pechtold legt uit dat de huidige incidentenpolitiek ervoor zorgt dat de Kamer zich te veel bemoeid met de bestuurstaken van uitvoerders, zoals het CBR of DUO. “Ik heb ontzettend veel respect met hoe weinig middelen Kamerleden hun werk nu doen. Maar als je echt wil zorgen dat de overheid voor iedereen bereikbaar is, dat je die uitvoerders de kans geeft om dat zo goed mogelijk te doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Joost Vullings, Sophie van Leeuwen, Zihni Özdil en Alexander Pechtold terug.

Vergelijkbare artikelen