Laurens Dassen: “We hebben in Nederland een probleem met politici die de rechtstaat aan hun laars lappen”

Het vertrouwen in de politiek daalt ongelofelijk hard. Uit onderzoek van Peter Kanne van I&O Research blijkt dat dit mede komt door de formatie, die nog altijd in een impasse verkeert. Een deel van de kiezers radicaliseert zelfs. Bij Op1 zoeken de fractievoorzitter van Volt Laurens Dassen, historicus Maarten van Rossem en journalist Wouke van Scherrenburg naar een oplossing om het vertrouwen terug te winnen.

Crises
Het vertrouwen in de Nederlandse politiek is aan het kelderen, maar niet iedereen scoort slecht. Na Pieter Omtzigt, wordt Laurens Dassen van Volt het meest vertrouwt. Volgens de fractievoorzitter is de politiek vooral niet goed omgegaan met veel verschillende crises. “De klimaatcrisis, de woningcrisis, de toeslagenaffaire, maar ook de stikstofcrisis. Het zijn allemaal crises, waarvan met vindt dat het niet wordt opgelost of aangepakt. Als je dan op mensen stemt die beloven dit aan te pakken, maar het niet doen, ga je je vertrouwen verliezen.”

Aan de laars lappen
Dassen kan dan ook goed begrijpen waarom mensen de politiek steeds minder vertrouwen. “We hebben in Nederland een probleem met politici die de rechtstaat aan hun laars lappen. Dat heb je gezien bij de toeslagenaffaire, maar ook bij een minister die zich aansluit bij een energielobby en staatssecretarissen die in de regering gaan zitten. Het zijn allemaal van dat soort signalen, waardoor mensen zich af vragen of dit de mensen zijn die hun moeten vertegenwoordigen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verzuiling
Volgens historicus Maarten van Rossem komt deze crisis helemaal niet uit de lucht vallen en is het probleem in de Nederlandse politiek historischer dan we denken. “De crisis heeft te maken met het verliezen van verzuild Nederland. De verzuilde groepen stonden diepgeworteld in de samenleving en Sinds de verzuiling verdwenen is, zweven we eigenlijk met z’n allen boven het water.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over het vertrouwen in de politiek terug. 

Vergelijkbare artikelen