Xander van der Wulp over Mark Rutte: “Wij hebben het allemaal over de problemen en hij doet alsof ze er niet zijn”

Een demissionair kabinet, weinig publiek en een toespraak van de koning gericht op de huidige onrust in ons land: het is opnieuw een sobere Prinsjesdag in Den Haag. Fractievoorzitters Joost Eerdmans en Sylvana Simons en politiek verslaggevers Marleen de Rooy en Xander van der Wulp waren allemaal aanwezig in onze politieke hoofdstad en bespreken de meest opvallende momenten.

Opvallende troonrede
Een Prinsjesdag met een demissionair kabinet is niet wat we gewend zijn in Nederland. Dit was ook te voelen aan de sfeer. Xander van der Wulp: “Je zag dat het een demissionair kabinet is dat nog steun zoekt voor meer plannen en daarom kregen we echt een vlakke troonrede. Er stond eigenlijk niks in.” De grote problemen werden genoemd, maar de sectoren die getroffen zijn door corona werden helemaal niet genoemd. Aldus Van der Wulp. “Echt wel een opvallende troonrede.”

Lachende premier
Van der Wulp verbaasde zich bovendien om een lachende premier de hele dag. “Wij hebben het allemaal over de problemen en hij doet alsof ze er niet zijn.” Dit terwijl de analyses nu echt laten blijken dat Mark Rutte misschien zelf wel het probleem is. “Andere politici zijn op hem uitgekeken, dat is op 1 april gebleken en dat houdt nu nog steeds de formatie in gijzeling.” Hij kan volgens de politiek verslaggever goed relativeren. “Het is ook zijn kracht maar de vraag is of het niet sleets is na elf jaar.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

“Het is een trucje”, aldus fractievoorzitter van BIJ1 Sylvana Simons. “Een tactiek die hij al heel lang met heel veel succes toepast en ik mag hopen dat mensen er een beetje genoeg van krijgen want alle problemen waar we mee zitten, daar zijn we wel gekomen onder zijn bezielende leiding. Er zijn al heel veel koppen gerold, hij staat nog steeds rechtop.”

Miljoenennota
De gepresenteerde begroting is volgens parlementair journalist Marleen de Rooy nog onder voorbehoud. “Deze plannen zijn gemaakt in samenspraak met de ChristenUnie maar zij spelen de laatste weken een wat een kritische rol. Daarom wordt het debat morgen en overmorgen ook interessant, omdat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat deze begroting zomaar door de Eerste en Tweede Kamer zal gaan.” Het is volgens De Rooy niet ondenkbaar dat ChristenUnie tegen de begroting van hun eigen kabinet stemt.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Wooncrisis
“We zitten in een wooncrisis, wordt niet opgelost.” De honderd miljoen euro per jaar is volgens Eerdmans veel te weinig om het tekort van 300.000 woningen op te lossen. “Ik zou zeggen een miljard per jaar, dan kun je beginnen.” Bovendien hebben we volgens Eerdmans te maken met een asielcrisis die niet benoemd wordt. Simons: “Misschien is de asielcrisis niet zo groot, als die niet benoemd wordt.”

“Het gaat niet alleen maar om of je ergens geld in stopt, maar wat doe je met dat geld?” Aldus de BIJ1 fractievoorzitter. “Je kunt wel zeggen ‘bouwen, bouwen, bouwen’, dat zegt de VVD, maar voor wie bouw je? We hebben geen tekort aan huizen, we hebben een tekort aan betaalbare huizen, aan sociale huurwoningen.” Er is volgens haar enorm veel leegstand, bijvoorbeeld kantoren of gebouwen van private eigenaren. “Maar als je gaat bouwen, dan moet je ook kijken naar wie er kan gaan wonen.”

Kijk hier het hele gesprek met Joost Eerdmans, Sylvana Simons, Marleen de Rooy en Xander van der Wulp terug.

Vergelijkbare artikelen