Urgenda-baas Marjan Minnisma: “Het lijkt dat het kabinet eindelijk ziet dat er iets aan het klimaat moet gebeuren”

Morgen is het Prinsjesdag en traditiegetrouw zijn de belangrijkste plannen al uitgelekt. Het demissionaire kabinet zet in op de aanpak van zware criminaliteit, klimaatmaatregelen en de zorg na corona. Maar hoe moet dat geld worden uitgegeven? Bij Op1 kijken we met ons eigen kabinet bestaande uit burgemeester Paul Depla (veiligheid), ziekenhuisdirecteur Ernst Kuipers (zorg) en Urgenda-baas Marjan Minnisma (klimaat) waar een nieuw kabinet op zou moeten inzetten.

Klimaat
Marjan Minnisma is directeur van de Stichting Urgenda, die zes jaar geleden een rechtszaak aanspande tegen de overheid met de eis dat ze meer moesten doen tegen de klimaatcrisis. Deze zaak wonnen ze. Is zij blij met de zeven miljard die is vrijgemaakt voor het klimaat, in de uitgelekte miljoenennota? “Het is voor een demissionair kabinet natuurlijk een extreem hoog bedrag, maar als ik kijk wat er nodig is om onder die anderhalve graad opwarming te blijven, dan moet er heel veel meer gebeuren.”

Het kabinet loopt volgens Minnisma al jaren achter de feiten aan, we hadden de doelstellingen van de Urgenda-zaak nooit gehaald zonder corona. “Die zaak is zes jaar geleden en er komt nu pas geld vrij voor volgend jaar. Voor ons vonnis heeft dat eigenlijk bijna geen zin meer.” De milieu-activiste pleit voor tien tot twintig miljard euro van de regering. “Het is nu dus te weinig, maar ik vind het wel een signaal dat het kabinet eindelijk ziet dat er wat moet gebeuren aan klimaat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Zorg
Ziekenhuisbaas Ernst Kuipers maakt zich vooral zorgen om de groei van de zorg. Bij de start van het huidige kabinet was de gedachte dat de zorg in 2022 zou nivelleren: dus geen groei meer zou doormaken. “Maar dat is nu met alle achtergestelde zorg echt onmogelijk, er is ontzettend veel inhaalzorg.” Kuipers denkt dat het huidige tekort alleen maar verder blijft groeien. “Dat betekent dat je altijd optimaal gebruik zou moeten maken van de faciliteiten die je hebt. Maar dat is niet zo.”

Ziekenhuizen hebben al tijdenlang een tekort aan personeel. Dit terwijl één op de zeven Nederlanders met een baan op dit moment op een of andere manier in de zorg werkt. Kuipers: “Als we dit tempo zouden doorzetten zou in 2040 een op de vier mensen in de zorg werken. Dat kan gewoon niet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Veiligheid
In de uitgelekte miljoenennota wordt 400 miljoen uitgetrokken voor ondermijning, een van de groeiende problemen volgens 37 burgemeesters. Ze schreven een manifest. “400 miljoen is heel mooi, want we hebben daar eigenlijk altijd maar beperkte en incidentele bijdrage voor gehad.” Er gaat volgens hem enorm veel geld om in het criminele circuit. “De 37 burgemeesters laten zien dat we dit niet willen accepteren, dat het de samenleving kapot maakt.”

“Pak en pluk die criminelen, dat betekent dat de slagkracht van de overheid echt omhoog moet gaan.” Het gaat volgens hem niet om de drugs, maar om het geld. Dit is de drijfveer van criminelen. “Dat betekent dat je flink moet investeren in politie en wijkagenten.” Hij pleit ook voor de legalisatie van soft drugs. “Als de productie wordt verboden, dan plukt de illegale industrie daar de vruchten van.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek van Paul Depla, Ernst Kuipers & Marjan Minnisma terug.

Vergelijkbare artikelen