Ewout Genemans ging voor zijn nieuwe documentaireserie naar een jeugdkliniek

Steeds meer jongeren kampen met heftige verslavingen en psychische problemen. De jeugd die in de kliniek van Jan Willem Poot terecht komt, heeft te horen gekregen dat zij uitbehandeld zijn. De kliniek opende voor programmamaker Ewout Genemans haar deuren en toont aan dat er ook bij deze heftige problemen, oplossingen zijn. Bij Op1 vertellen Ewout Genemans, Jan Willem Poot en ex-verslaafde Jesse over deze aangrijpende documentaireserie.

Jan Willem Poot is oprichter van de Yes We Can Clinics. “De maatschappij heeft deze kinderen een signaal gegeven dat we ze niet meer kunnen helpen en ze niet in deze maatschappij horen. Als je dat maar lang genoeg zegt tegen deze kinderen, gaan ze het vanzelf geloven.” Ewout Genemakers maakt al langer het programma ‘Verslaafd’ en wilde al langer met de camera naar binnen bij de kliniek. “Wat daar gebeurt is heel bijzonder. Toen ik binnen keek zag ik heel veel gewone jongeren die soms met hele heftige dingen worstelden. Ik wilde dat meer mensen dat wisten.”

Poot vertelt dat deze jongeren vooral heel veel warmte en liefde nodig hebben. “We moeten van ze blijven houden, totdat ze van zichzelf houden.” Ex-verslaafde Jesse beaamt dit. “Als mensen boven je gaan staan, ga je toch een beetje in die overlevingsmodus. Maar bij Yes We Can ben je allemaal gelijk. Af en toe wordt je er wel heel hard mee geconfronteerd, maar dat doen ze om je te helpen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ewout Genemans, Jan Willem Poot & Jesse terug.

Vergelijkbare artikelen