Marieke Smits over het opstappen van Sigrid Kaag als minister van Buitenlandse Zaken: “Als ze was aangebleven was dit haar blijven achtervolgen”

Sigrid Kaag stapt op als demissionair minister van Buitenlandse Zaken. Wat zijn de gevolgen voor de ministersploeg, de formatie, het onderlinge vertrouwen én haar eigenlijk politieke toekomst? Donderdagavond bij Op1 analyseerden parlementair verslaggevers Marieke Smits en Thomas van Groningen, hoofdredacteur van Elsevier Arendo Joustra en Maarten van Rossem deze opvallende stap.

De Kamer had dus een motie van afkeuring aangenomen en uitgerekend de ChristenUnie gaf de uiteindelijke doorslag.  Arendo Joustra: “De ChristenUnie heeft nu gestemd tegen het eigen kabinet. Carola Schouten is lid van het kabinet en heeft nu gestemd voor een motie die zegt dat ze niet goed handelt.”

Motie van afkeuring
Volgens politiek verslaggever Thomas van Groningen wordt door het vertrek van Kaag de druk op minister van Defensie Bijleveld opgevoerd. “Achter de schermen bij het CDA en de VVD hoorde ik ook irritatie over het vertrek van Kaag. Zij vinden dat de ongeschreven regels van het parlement herschreven worden. Bij een motie van afkeuring is het niet gebruikelijk op te stappen. Deze motie is een instrument om een politieke tik op de vingers te geven. Als partijen iemand weg willen hebben, dan dienen ze een motie van wantrouwen in.”

Eerder dit jaar zei Kaag tegen Rutte dat zij bij een motie van afkeuring ‘haar eigen conclusies eraan zou verbinden.’ Maarten van Rossem hierover: “De partijen die deze motie nu hebben ingediend, wisten ook dat Kaag dit in april heeft gezegd. Zij zijn toch niet achterlijk of randebielen? Dus deze motie van afkeuring had mede de intentie dat ze op moest donderen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Opstappen 
Zou Kaag dezelfde beslissing hebben genomen als ze in april niet had gezegd dat ze in Ruttes situatie zelf zou opstappen? Marieke Smits: “Als je zo’n hoge morele lat legt, kun je niet meer zeggen: ‘ik blijf.’ Als ze was aangebleven was dit haar blijven achtervolgen. Dat was heel ongeloofwaardig geweest.” Is het een strategische zet van Kaag om op te stappen als minister? Marieke Smits: “Dat zou je kunnen zeggen, maar het komt haar in ieder geval goed uit op dit moment. Ik denk dat ze blij is dat ze nu alleen nog partijleider is en moet formeren. Die formatie komt overal doorheen gevlochten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marieke Smits, Thomas van Groningen, Arendo Joustra en Maarten van Rossem terug. 

Vergelijkbare artikelen