Freek Vonk: “Elke vijf minuten overlijdt er iemand aan de beet van een gifslang”

Jaarlijks overlijden wereldwijd meer dan 100.000 mensen aan slangenbeten. Om die reden zijn biologen Freek Vonk en Mátyás Bittenbinder druk op zoek naar een oplossing tegen slangengif. Bij Op1 vertellen de heren alles over dit onderzoek. En Freek zou Freek niet zijn als hij met lege handen naar de studio kwam…

Freek Vonk is geen onbekende met slangen. “Ik werk al twintig jaar met slangen dus ik ben al heel vaak gebeten door een heleboel slangen. Ook twee keer door een gifslang.” Hij heeft het gelukkig nooit heel ernstig gehad, maar er overlijden jaarlijks 100 tot 150.000 mensen aan slangenbeten. Vonk: “Dat zijn 400 mensen per dag, dus elke vijf minuten overlijdt er iemand aan de beet van een gifslang. Reken maar uit hoeveel mensen dat tijdens deze uitzending zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Freek Vonk was in Kenia, waar hij sprak met een man wiens zoon overleed aan een slangenbeet. “Dit is natuurlijk een heel triest verhaal, maar dit is niet een individueel geval: dit gebeurt aan de lopende band. Natuurlijk vooral op de plekken met de armste mensen, die weinig tot geen toegang hebben tot medische zorg.” De bestaande medicijnen zijn duur en moeten gekoeld bewaard worden, wat lastig is voor landen zoals Kenia. Daarom doen Vonk en Bittenbinder nu onderzoek naar een nieuw medicijn waarbij dit niet nodig is.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Freek Vonk en Mátyás Bittenbinder terug.

Vergelijkbare artikelen