Ed Nijpels: “In deze politieke situatie zou een extraparlementair kabinet een fantastische oplossing zijn”

Een drukke dag in politiek Den Haag: Pieter Omtzigt keerde als eenmansfractie terug in de Tweede Kamer en trok meteen van leer tegen de bestuurscultuur. Ook maakte informateur Remkes bekend dit weekend met de VVD, D66 en het CDA te praten over een minderheidskabinet. Ook een extraparlementair kabinet sluit hij niet uit. Politiek journalisten Sophie van Leeuwen en oud VVD-politicus Ed Nijpels bespraken bij Op1 de laatste ontwikkelingen.

De eerste dag van Pieter Omtzigt – die maanden door een burn-out was uitgeschakeld – ging niet onopgemerkt voorbij. Politiek journalist voor BNR Nieuws Radio Sophie van Leeuwen zag dat Omtzigt er niet even rustig in kon komen. “Hij wilde met rust terugkeren, maar hij werd massaal door ons belaagd. Hij was daar niet zo blij mee en je merkte dat de spanning ook direct terug was in de zaal.”

Terugkeer Omtzigt
In de zaal ging Omtzigt als vanouds fel in debat. Sophie van Leeuwen: “Daar was hij er echt weer, maar achter de schermen was Omtzigt nog een beetje broos. Hij wil dat de pers hem nog een beetje met rust laat, dus dat gaan we dan maar proberen.” Voormalig VVD-politicus Ed Nijpels vindt het zonde dat hij uit de CDA-fractie is gestapt. “Nu krijgt hij met zijn eenmansfractie natuurlijk maar twee minuten spreektijd. Ook voor het CDA zou het goed zijn dit gezicht te behouden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Extraparlementair kabinet
Een bomvolle dag dus in de Tweede Kamer met de terugkeer van Omtzigt en een verhit Afghanistandebat. Ook informateur Remkes kram gisteren met opvallend formatienieuws. Hij gaat dit weekend met de VVD, D66 en het CDA naar een landgoed in Hilversum om een regeervorm te onderzoeken. Ook vertelde hij na te denken over een extraparlementair kabinet. Dat is sinds de jaren 30 niet meer voorgekomen.

Voormalig VVD-politicus Ed Nijpels vindt zo’n extraparlementair kabinet geen gek idee. “Een extraparlementair kabinet is een kabinet dat geen binding heeft met de Tweede Kamer en dus geen afspraken maakt met de fracties. Het is geen minderheidskabinet, maar ook geen meerderheidskabinet. Het staat vrij van de Kamer en er moet dan de hele tijd gezocht worden naar een meerderheid.”

Dat heeft – zeker nu de formatie in een impasse lijkt te zitten – zeker wat voordelen volgens Nijpels. “In deze politieke situatie zou het een fantastische oplossing zijn. Alle blokkades die nu bestaan, komen dan te vervallen. Met deze constructie ben je af van heel veel politiek overleg.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier de hele aflevering van woensdagavond terug. 

Vergelijkbare artikelen