Yelle Tieleman publiceerde appjes van kroongetuige Nabil B.: “Ik denk dat als je OM’ers vraagt of ze met deze man door willen, dat ze nee zeggen”

Misdaadjournalist van het AD Yelle Tieleman publiceerde dinsdag Whatsapp-berichten tussen kroongetuige in het Marengo-proces Nabil B. en zijn naasten, die volgens hem een ander beeld schetsen dan we van hem kennen. De verslaggever schuift vanavond aan bij Op1 om te vertellen wat de gevolgen zijn voor de geloofwaardigheid van de kroongetuige in een van de grootste Nederlandse strafprocessen ooit.

Peter R. de Vries
Het was dinsdag de eerste dag in de rechtszaak na de moord op Peter R. de Vries, die de kroongetuige bijstond na zijn dood. “Het was een beladen dag. De derde persoon rondom de kroongetuige is deze zomer helaas vermoord. Dus dit was een dag waar toch wel met veel spanning naar werd uitgekeken.” Er werd tijdens het proces ook even bij stilgestaan door de rechter en door de advocaten.

Appjes van de kroongetuige
In de gepubliceerde appjes zegt Nabil B. onder andere dat hij de gevangenisdirecteur in zijn zak heeft en altijd een boef zal blijven. Tieleman: “Gebaseerd op de appjes is dit niet iemand die een spijtoptant is en zijn leven wil beteren.” Maar is een kroongetuige dat normaal dan wel? “Ik denk dat de conclusie is dat kroongetuigen altijd criminelen zijn en je dus als overheid met criminelen onderhandelt. De vraag is dan: moet dat dan en tegen welke prijs? Ik denk dat deze appjes de maatschappelijke discussie een nieuw impuls geven.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Er blijft altijd veel geheimzinnig over kroongetuigen. Tieleman: “We weten eigenlijk niet zo veel over kroongetuigen en het schimmenspel dat daarmee gepaard gaat.” Deze appjes laten volgens hem voor het eerst zien hoe een kroongetuige daar zelf in zit, hoe hij het proces ingaat en welke stappen hij neemt.

Geloofwaardigheid
“Het paradoxale is dat de verklaringen die hij afgelegd kunnen nog steeds rechtovereind blijven staan, maar tegelijkertijd zegt het ook veel over hem.” Nabil B. heeft volgens de misdaadverslaggever dingen onder ede afgelegd, die in combinatie met de appjes in twijfel gebracht kunnen worden. Maar moeten ze dan niet van deze getuige af? “Ik denk dat als je het OM vraagt of ze met deze man door willen, dat ze nee zeggen. Maar het proces moet door.”

Kijk hier het hele gesprek met Yelle Tieleman terug.

Vergelijkbare artikelen