Stefan de Vries over de wenselijkheid van een QR-samenleving: “Je werpt hiermee een barrière op, op basis van medische gegevens”

Na een hoop getouwtrek, gaat het coronapaspoort er nu echt te komen. Vanaf 25 september moet je een QR-code scannen om een restaurant, bioscoop of theater te bezoeken. Juridisch mag het, aldus hoogleraar staatsrecht Wim Voermans. Europa-correspondent Stefan de Vries is net als horecabaas Khalid Oubaha kritisch. Zij zijn van mening dat dit niet de manier is om het aantal vaccinaties omhoog te krijgen.

Khalid Oubaha heeft maar liefst 23 horecazaken en is niet van plan de QR-codes te scannen. “Ik ben niet van plan om een bejaard echtpaar die even het terras op willen voor een koffietje met appelgebak, de CoronaCheck-app tevoorschijn te toveren. Ik ben geen politieagent en ik vind dat de politiek de problematiek op de horeca afschuift.”

Investeren
Volgens horecaondernemer Khalid Oubaha gaat dat horecazaken veel geld kosten. “Wij moeten weer gaan controleren en gaan investeren in mensen. Ik wil mezelf niet voor het karretje laten spannen door het kabinet om de vaccinatiegraad omhoog te gooien.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Europa-correspondent Stefan de Vries is kritisch op de QR-maatregel en de vrijheden die het inperkt. “Je werpt hiermee een barrière op, op basis van medische gegevens. Het is een gevaarlijk precedent. Er wordt hiermee een tweedeling in de maatschappij gecreëerd.”

Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans is het niet met Stefan de Vries eens. “Het venijn zit in de staart. Het gaat erom hoe je de laatste tien procent over de streep gaat trekken. De vrijheid die je hebt is niet oneindig. De vrijheid die de één heeft, houdt op waar de vrijheid van de ander begint. Er kunnen in Nederland beperkingen op onze vrijheden gelegd worden, maar de Staten-Generaal praat daar altijd over mee. Zolang we dat principieel doen en we dus samen willen dat onze vrijheden worden beperkt, dan is het goed.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Wim Voermans, Stefan de Vries en Khalid Oubaha terug. 

Vergelijkbare artikelen