Marion Koopmans over de coronapersconferentie: “Als we alles open gooien, nemen we wel een heel groot risico”

Weg met de anderhalve meter en meer mogelijkheden voor evenementen mits bezoekers een QR-code hebben. Het demissionair kabinet kondigde gisteravond versoepelingen aan, maar lang niet iedereen is tevreden. De persconferentie werd bij Op1 nabesproken met politiek verslaggever Thomas van Groningen, OMT-lid Marion Koopmans, GGD-arts Anja Schreijer, voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls.

Er werden volgens Thomas van Groningen veel nieuwe maatregelen aangekondigd. Zo kondigde Rutte en De Jonge onder andere het einde van de anderhalvemetersamenleving aan. “Ik vind het interessant hoe het kabinet deze maatregel probeert te verkopen als versoepeling, maar voor mensen die niet gevaccineerd zijn is dit geen versoepeling. Het was interessant om te zien hoe de speech van Rutte was opgebouwd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Horeca dicht om 00:00 uur
Dat we vanaf 25 september nog niet van alle maatregelen af zijn, heeft volgens viroloog Marion Koopmans te maken met de piek aan besmettingen in juli. “Toen hebben we een foute gok gezien, mede doordat het Testen voor Toegang niet goed geregeld was.” Toch kan voorzitter van het Veiligheidsberaad niet helemaal volgen waarom alle horeca straks nog steeds om middernacht haar deuren moet sluiten. “De argumentatie dat het om 2 uur ’s nachts minder goed zou gaan dan om 10 uur ’s avonds, konden wij ook niet meer volgen.”

Het is volgens Marion Koopmans een risico om alles tegelijk te openen. “Er kunnen straks een heleboel dingen weer wel met de restrictie van de toegangsbewijzen. Als we daarnaast ook nog alle evenementen en festivals volledig open zet, dan neem je een groot risico.” Volgens GGD-arts Anja Schreijer moeten we het risico niet onderschatten. “Het risico is dat je in het najaar overbezetting krijgt op de intensive care en op andere ziekenhuisafdelingen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Thomas van Groningen, Marion Koopmans, Anja Schreijer en Hubert Bruls terug. 

Vergelijkbare artikelen