Ruben Oppenheimer over de kritiek op zijn spotprenten: “Dat is mijn taak als cartoonist: het moet schuren”

Een spotprent waarop Sigrid Kaag zittend op een bezem op de Twin Towers afkoerst – met daarop het hoofd van Mark Rutte. Het kwam cartoonist Ruben Oppenheimer afgelopen weekend op veel kritiek te staan. En dan stond hij maandag ook nog in de rechtszaal vanwege een oude cartoon over de Turkse president Erdogan. Waar kun je wel en waar kun je niet mee spotten? Bij Op1 geeft Oppenheimer zijn mening en reageert hij op de ontstane ophef.

Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven uitte maandagochtend kritiek op de prent van Oppenheimer. Hij begrijpt dat niet. “Zij ziet hier, Twin Towers, heks – kortsluiting.” Volgens hem kun je de cartoon op meerdere manieren opvatten. “Ik speel met die heksvergelijking, maar doe dat op een manier dat je ook kunt zien dat de lachende Rutte, die zich als onaantastbaar waant, hier wordt aangevallen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

“Je kunt zeggen: is het smaakvol om dit beeld twintig jaar na 9/11 te gebruiken? Maar dat heb ik heel vaak gebruikt, daar werd nergens over gevallen. Nu is het ineens een probleem?” Oppenheimer begrijpt dan ook niet dat zijn prent als seksistisch wordt gezien. “Ik mag Mark Rutte in zijn onderbroek uitbeelden, maar als ik als mannelijke cartoonist de karikatuur van een vrouw maak, is het seksisme? Dat snap ik niet.”

Rechtzaak
Oppenheimer stond vandaag in de rechtbank omdat hij bedreigt was om een eerdere spotprent over de Turkse president Erdogan. Hij noemt de zaak onbevredigend. “Het duurde twee jaar voordat we eindelijk in de rechtszaak stonden. De verdachte was zelf niet aanwezig en had ook niemand gestuurd.”

Het viel hem op dat de rechter zowel in de bespreking als in het vonnis de politiek aansprak op het feit dat er twee jaar nodig was om de zaak aan te dienen. “Hij heeft uiteindelijk een voorwaardelijke celstraf van vier maanden opgelegd en zei daarbij: als deze zaak een jaar eerder was aangediend, dan was de verdachte achter de tralies beland.”

Kijk hier het hele gesprek Ruben Oppenheimer terug.

Vergelijkbare artikelen