SP-Kamerlid Sandra Beckerman: “Niet het aantal bouwlocaties, maar de VVD is het grootste knelpunt in de woningcrisis”

Aanstaande zondag is er een groot woonprotest in Amsterdam. De politiek moet nu echt aan de bak, maar hoe? SP-Kamerlid Sandra Beckerman en VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis staan wat dat betreft lijnrecht tegenover elkaar en gingen bij Op1 het debat aan. De 33-jarige Jeske Jongerius steunt het woonprotest: ze weet hoe het is om geen huis te hebben.

Voor VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis is het een uitgemaakte zaak hoe de woningcrisis opgelost kan worden. “Een woontekort los je maar op één manier op en dat is door woningen te bouwen. Dat doen we natuurlijk niet van vandaag op morgen. We moeten zorgen dat er de komende jaren bouwlocaties loskomen.”

Knelpunt
SP-Kamerlid Sandra Beckerman hoort het verhaal van VVD-Kamerlid Koerhuis aan, maar ziet niet de bouwlocaties als grootste knelpunt, maar de VVD. “Tien jaar Rutte zorgde ervoor dat de huurprijzen met 44 procent stegen, een verdubbeling van het aantal daklozen en steeds meer mensen die geen goed en betaalbaar huis kunnen vinden.”

Volgens Beckerman heeft de VVD de sociale huur uitgekleed en heeft de partij beleggers naar Nederland gehaald om hier woningen op te kopen. “Toch is het goede nieuws dat er inmiddels een Kamermeerderheid is om weer te bouwen aan goede volkshuisvesting.” Daniel Koerhuis reageert: “We zijn een coalitieland, dus het is niet zo simpel dat er maar één partij verantwoordelijk is voor deze crisis. De SP levert al acht jaar de wethouder bouw in Amsterdam en ik hoop niet dat rest van de woningmarkt op Amsterdam gaat lijken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Geen vast woonadres
Door de woningnood zat de 33-jarige Jeske Jongerius anderhalf jaar zonder vast woonadres. “Er waren geen betaalbare woningen. Ik heb anderhalf jaar op verschillende logeeradressen gewoond. Van familie en vrienden tot antikraak woningen.”

Op dit moment woont Jeske Jongerius in een woongroep waarbij ze verschillende voorzieningen deelt. “Ik zit waarschijnlijk beter dan veel anderen die niet rond kunnen komen en helemaal geen plek hebben.” Toch is het wonen als een student – terwijl de 33-jarige Jeske Jongerius een goed inkomen – heeft niet wat ze wil. “Ik vind het prima om dingen te delen, maar dit biedt geen vooruitzicht om vervolgstappen te zetten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Daniel Koerhuis, Sandra Beckerman en Jeske Jongerius terug.

Vergelijkbare artikelen