Rosanne Hertzberger: “het is ontzettend zonde om vrijwillig vaccineren in Nederland op het spel te zetten”

Hebben gevaccineerden straks meer rechten en vrijheden dan mensen die de prik – om welke reden dan ook – niet willen en is dat terecht? Als het aan rechtsfilosoof en lid van de Gezondheidsraad Roland Pierik ligt voeren we zo snel mogelijk een indirecte vaccinatieplicht in. Microbioloog en columnist Rosanne Hertzberger is juist fel tegen. 

Geen twee prikjes
Microbioloog Rosanne Hertzberger is fel tegen een indirecte vaccinatieplicht. Volgens Hertzerger werkt het niet zoals men wil en blijft men lang bezig met vaccineren. “Irael loopt eigenlijk drie tot vier maanden voor op wat er bij ons gaat gebeuren. Daar zag je uitgebreide circulatie van het virus onder gevaccineerden en je zag dat de immuniteit inzakt, maar het gaat me er vooral om dat dit niet een kwestie is van twee prikjes. Het lijkt erop dat we de komende jaren vast blijven zitten aan regelmatig vaccineren.

Zonde
Wat is dan het alternatief? Hertzberger: “Gewoon niet vaccineren. Wij zijn niet Frankrijk, wij zijn niet Amerika, maar wij zijn in de gelukkige situatie dat we zonder dwang al een vaccinatiegraad van 85 procent gehaald hebben. Door nu te gaan pushen, krijg je dat percentage misschien nog een paar punten hoger, maar het is ontzettend zonde om voor die laatste procenten het hele karakter van het vrijwillig vaccineren in Nederland op het spel te zetten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Stapje laten maken
Aan tafel zit ook student Naoufal Akhatab. Hij laat zich op dit moment nog niet vaccineren omdat hij het allemaal graag nog even wil afwachten, maar volgens Roland Pierik is Naoufal juist een voorbeeld van hoe er nog stappen gezet kunnen worden. “Als je mensen zoals jij die nog een beetje afwachten, een stapje kan laten maken door bepaalde dingen niet meer toe te staan, kun je die vaccinatiegraad laten stijgen.”

Herhalingsprikken
Maar hoe zit Roland Pierik het vaccineren en een indirecte vaccinatieplicht dan op de lange termijn? “Ik denk dat we met een virus zitten waarvan, als je er niet hard tegen optreedt, heel veel mensen weer ziek worden en sterven. Ik denk dat het misschien wel een feit is dat er af toe herhalingsprikken nodig zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Roland Pierik en Rosanne Hertzberger terug. 

Vergelijkbare artikelen